'Takvim Birliği'

İsviçre’de İslami Kuruluşlar Takvim Birliğine Gidiyor

İsviçre İslam Çatı Kuruluşları Federasyonu (FIDS), ülke genelinde namaz vakitleri konusunda takvim birliğine gideceklerini duyururken çıkardıkları yeni telefon uygulamasını tanıttı.

İsviçre'de minareli cami | Fotoğraf: Anadolu Images

İsviçre İslam Çatı Kuruluşları Federasyonu (Alm. Föderation islamischer Dachorganisationen Schweiz – FIDS), çatı kuruluşlarıyla birlikte ülke genelindeki namaz vakitlerinin standart hale getirileceğini duyurdu. Aynı bölgede farklı namaz vakitlerine göre namazın eda edilmesini önlemek ve İslami cemaatlerin bu konuda bir anlaşma içerisinde olmalarını sağlamak amacıyla verilen kararla ilgili açıklama yapan FIDS Başkanı Önder Güneş, “SwissMosque” adındaki yeni telefon uygulamasını da tanıttı.

FIDS’in Yönetim Kurulu, İmamlar ve Başkanlar Konseyi, farklı etnik kökenlere sahip olan İslami cemaatler ile birlikte bu adımı desteklediklerini belirten Güneş, Arnavut, Boşnak ve Türkiye kökenli cemaatlerin de bu uygulamaya dahil olduklarını ifade etti.

“Bu Adım, Müslümanların Dayanışma İçerisinde Olduğunu Göstermekte”

Arap kökenli Müslümanların yoğun olduğu kantonlardaki çatı örgütlerinin büyük çoğunluğu da kararı onayladığını bildiren Güneş, uygulamayla ilgili “namaz vakitleri dışında navigasyon imkanıyla farklı şehirlerdeki camileri bulabilirsiniz.” açıklamasında bulundu. Tamamen ücretsiz olan uygulama aracılığı ile çatı kuruluşları ve camiler üyelerine mesajlar ve özel bilgiler gönderebilecek.

Avrupa’nın birçok ülkesinde uygulamaya geçmiş olan takvim birliğine işaret eden Güneş, İsviçre’deki İslami cemaatlerin de aynı şekilde bir anlaşmaya varabilmiş olmaları ve artık farklı namaz vakitlerinin olmamasının önemini vurguladı: “Bu adım özellikle Ramazan ayı için önemli ve İsviçre’deki Müslümanların birlik ve dayanışma içerisinde olduğunu göstermekte.”

İsviçre’de nüfusun yüzde 5’ini oluşturan Müslüman toplumu devlet karşısında temsil eden FIDS, Batı Avrupa’daki İslami temsil kurumlarından biri. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler