'Cami Saldırısı'

“40 Yıllık Camimiz Ramazan’da Saldırıya Uğradı, Kimseden Dayanışma Görmedik”

Almanya’nın Bavyera Eyaletinde bulunan Fatih Camii, Ramazan’ın ilk haftası saldırıya uğradı. Kimliği belirsiz kişiler camiye girdi. Duvarlara Davut yıldızı boyadı ve bağış kutusunu çaldı. Cami idarecileri, saldırının ardından dayanışma görememekten şikâyetçi.

Fatih Camii'nin Davud yıldızı çizilmiş duvarı.

Almanya’nın en güneyinde yer alan ve 6.400’lük nüfusuyla Almanya’nın küçük şehirlerinden birisi olan Thannhausen, iki camiye ev sahipliği yapıyor. Bu camilerden bir tanesi de İslam Toplumu Millî Görüş’ün (IGMG) şubesi olan Fatih Camii. 40 yıldır şehrin tam merkezinde yer alan cami, 16 Mart’ta saldırıya uğradı.

Kimliği belirsiz kişilerce 16 Mart Cumartesi, ikindi namazı ile yatsı namazı arasında camiye düzenlenen saldırıda caminin duvarlarına Davut yıldızı boyandı. Minderler ve çöpler dağıtıldı, eşyalar boyandı. Bağış kutucu bıçakla zorlanarak açıldı ve paralar çalındı. Ayrıca caminin dört farklı yerine bıçaklar bırakıldı.

“Dışlanmaya Maruz Kalsak da Saldırıya Hiç Uğramamıştık”

Perspektif’e konuşan Fatih Camii Kurumsal İletişim Başkanı Ali İbrahim Eken, polisle görüşmelerinde saldırının savcılığa ve siyasi motivasyonla işlenen suçlara bakan Devlet Koruma Birimi’ne (Alm. “Staatsschutz”) aktarıldığını ifade etti. Saldırıdan iki gün sonra, şehir polis teşkilatında dinî cemaatlerle ilgilenen sorumlunun kendilerini ziyaret ettiğini belirten Eken şu ifadelerde bulundu:

“Bu cami, benim çocukluğumu geçirdiğim bir cami. Thannhausen’da birçok Müslüman genç de bu camiyle büyümüştür. 40 yılı aşkındır şehrimizde Müslümanlar olarak faaliyet gösteren bir derneğiz. Birçok yerde cami olarak dışlanmaya maruz kalsak da saldırı seviyesinde bir şiddet yaşamamıştık. Bu durum bizi hem üzüyor hem de korkutuyor.”

Fatih Camii’nin zarar verilen ibadet yeri.

Almanya’da 3 Ayda 30 Camiye Saldırı

Caminin birkaç ay önce yeni bir bina almak için girişimde bulunduğunu, fakat yerel aktörler tarafından önlerine engellerin çıkartıldığını belirten Eken, “40 yıllık camimiz Ramazan ayında saldırıya uğradı. Henüz şehrimizin siyasi ve sivil aktörlerinden bir dayanışma görmüş değiliz. Saldırının ardından biz mescitte namaz kılarken birilerinin gelip saldırıp saldırmayacağını bilmiyoruz. Büyük şehirlerde cami saldırılarını duyardık ama bizim yaşadığımız küçük köyde bu tarz bir saldırının olması karşısında şaşkınız. Güvenlik güçlerinden gerekli takibatı yapmasını talep ediyoruz.” dedi.

Gazze’deki savaşla birlikte Almanya’daki İslam düşmanı saldırılar korkutucu biçimde arttı. Adam yaralamadan hakaret ve mala zarar vermeye kadar uzanan bu saldırılar arasında cami saldırıları da bulunuyor. 2023 yılının ilk 9 ayında, bir önceki yıla kıyasla cami saldırılarında artış kaydedildi. Alman polisinin verilerine göre Temmuz ile Eylül arasında Müslümanlara yönelik 271 İslam düşmanı tespit edildi. Bunların arasında 20 cami saldırısı da bulunuyor.

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler