HASENE International: “Savaşın Yıkıcılığı Karşısında Gazze’ye Nefes Olmak İstiyoruz”
Gazze’de mevcut durum nedeniyle insani yardım ihtiyacı en üst seviyede. Bölgeye yönelik uluslararası yardımların büyük çoğunluğu engellenmesine rağmen, HASENE International bölgedeki çalışmalarına devam ediyor.
Gazze’deki insani kriz her geçen gün daha da derinleşiyor. Bölgeye girişler sorunlu, soğuk kış şartları içindeki Gazzelilerin ise bekleyecek zamanı yok.
Birleşmiş Milletler’e göre Gazze’de 2,2 milyonluk nüfus akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya. Bölgedeki 1 milyondan fazla kişi ise açlık ve ölüm tehlikesi içinde yaşıyor. Eylül ayında Norveç Mülteci Konseyi tarafından yayınlanan bir rapora göre, İsrail Gazze’ye gönderilen gıda yardımlarının yüzde 83’ünü engelliyor.
BM’nin oluşturduğu Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması’nın (IPC) yayınladığı veriye göre ise Gazze Şeridi’nin tamamı gıda güvenliği konusunda dördüncü aşama, yani “acil durum” olarak sınıflandırılmış durumda. Bölgedeki akut yetersiz beslenme ciddi seviyelerde ve çatışmaların tırmanmasından önceki döneme göre on kat daha fazla bir seviyede.
“Gazzeli Ailelerin Temel İhtiyaçlarına Yoğunlaştık”
HASENE International, Gazze’de savaştan etkilenen insanların günlük beslenme ve hijyen malzeme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla savaşın başladığı günden bugüne dek çeşitli yardımlar gerçekleştirdi. Ailelere günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla temel gıda maddeleri sağlayan HASENE, bu yardımlar için toplamda 5,1 milyon avro bütçe ayırdı. Bölgedeki yaklaşık 500 bin kişi bu yardımlardan yararlanırken, barınma ve temizlik sorunu için çadır, hijyen ve sağlık çalışmalarına ağırlık verdi. Dernek tarafından yüz bini aşkın çocuğa ayakkabı, on binin üzerinde çocuğa ise kışlık elbise sağlanıyor.
Konuyla ilgili Perspektif’e konuşan HASENE International Başkanı Bekir Altaş, “Partner kurumlarla organize içinde bu neticeyi ortaya çıkardık. AFAD ve UNRWA gibi uluslararası çaptaki birliktelikle Gazze’ye özel yaptığımız çalışmada ailelerin temel ihtiyaçlarına odaklandık. Özellikle un, kuru bakliyat ve konserve yiyeceklere ağırlık verdik. Şimdiye dek 286 bin et konserveyi bölgeye ulaştırmak için çalışma gerçekleştirdik. İkinci sevkiyat için Mersin Limanı’ndan 750 bine yakın konserveyi gemi yoluyla ulaştırma çalışmalarımız sürüyor. Bunun yanı sıra kış yardımları çerçevesinde 1000 adet soğuğa ve sıcağa dayanıklı çadırlarımızı da bölgeye ulaştırdık. Şimdilerde gıda, hijyen ve uzuv protezlerini kapsayan yeni bir yardım paketi hazırlığı içerisindeyiz. Bunun yanı sıra temiz içme suyu ile Mobil WC ve duş kabinleri için de hazırlıklar sürüyor.”
Gazze’de 17.000 ila 19.000 arasında yetim veya ebeveyninden ayrılmış çocuk olduğunun tahmin edildiğini belirten Altaş, bu sayının 51.000’e kadar ulaşmış olabileceğine değiniyor: “Gazze’deki binlerce çocuk güvenlik, beslenme, sağlık, eğitim, koruma ve psikolojik destek gibi temel ihtiyaçlardan yoksunlar. Ailelerinden ayrı olup yanında herhangi bir ebeveyni bulunmayan on binlerce çocuk var. İlk hedefimiz, refakatsiz kalan çocuklar ve yetimler için başlattığımız adım kapsamında, bütçesi 2,5 milyon euro olan projeyle ilk aşamada 5.747 yetim çocuk için çalışmalar yapmak. Ayrıca HASENE olarak yakınlarını kaybetmiş çocuklarımızı evlat edinen veya bakan ailelere nakdi yardımlar da öngörüyoruz.”
Gazze’nin altyapısının tahrip edildiğini ve bölgedeki nüfusun neredeyse tamamının yer değiştirdiğini belirten Altaş, bu şartlarda Gazzeli çocuklar için yapılan çalışmaların büyük önem taşıdığını ifade etti.
“Gazze’ye Yardım Girişinin Kolaylaştırılması Gerek”
Gazze’ye yardımların Refah Sınır Kapısı ile Philedelphia Koridoru’ndan, bunun yanı sıra Ürdün ve Aştot Limanı üzerinden gönderilebildiğini, bu nedenle HASENE’nin gemi ile bölgeye yardım ulaştırmayı planladığını belirten Altaş, “Gazze’ye giren yardımlar engellenmesine rağmen, gönderdiğimiz her bir insani yardım malzemesi, Filistinli kardeşlerimiz için hayati öneme sahip.” dedi. Altaş sözlerine şöyle devam etti: “Gazze’ye giren insani yardım sayısı, oradaki insanların ihtiyaçlarının yanında bir damla gibi kalıyor. Yardım tek başına bu krizi çözmese de bölgedeki insanların hayatlarını kurtarıyor. Gayemiz, savaş sonrası durum için de çalışmalarımızı şekillendirmek.”
Gazze’deki hastalık ve kıtlığın “önlenebilir” olduğunu, ancak bunun için Gazze Şeridi genelinde insani yardım erişiminin acilen sağlanması gerektiğini söyleyen Altaş sözlerine şöyle devam etti: “Hâlihazırda Gazze’de karşı karşıya kaldığımız kriz, yalnızca insani yardımla iyileşmeyecek bir seviyede. Yardım kuruluşlarının insani yardımları daha hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştırmalarına izin verilmesi gerek. Bölgede savaştan perişan olmuş insanların hayatı, şu an dışarıdan ulaşan yardımlara bağlı. Bunun da ötesinde acil bir ateşkes ve bölgenin yeniden yaşanabilir hâle gelmesi için etkili siyasi çözümlere ihtiyacımız var. Sivil yaşamların ve insan onurunun korunması için uluslararası toplum etkin olmak zorunda! Yoksa bu krizden geri dönüş olmayacak.” (P)
Hasenenin Türkiye Banka hesabını (Iban'ını) atarmısınız.