'Gazze Şeridi'

Aktivistler Gazze Yolunda: “Soykırım Karşısında Sessiz Kalmak Daha Tehlikeli”

İsrail’in Gazze'ye yönelik ablukasını delmeyi hedefleyen aktivistler, deniz ve kara yoluyla iki ayrı eylem başlattı. Sicilya’dan hareket eden Madleen yelkenlisinde Greta Thunberg yer alırken, 31 ülkeden aktivistler Refah Sınır Kapısı’na yürümeye hazırlanıyor.

Sicilya'dan yola çıkan Madleen gemisi, 1 Haziran 2025. Fotoğraf: Salvatore Allegra - Anadolu Ajansı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukayı delmeyi ve bölgedeki insani krize dikkat çekmeyi amaçlayan uluslararası eylemler, Haziran 2025 itibarıyla hem denizden hem de karadan sürüyor. Özgürlük Filosu Koalisyonu’nun (Freedom Flotilla Coalition – FFC) 1 Haziran’da İtalya’nın Sicilya adasından yola çıkan “Madleen” gemisi Gazze’ye doğru seyrederken, 31 ülkeden aktivistlerin katılacağı “Küresel Gazze Yürüyüşü” ise 12 Haziran’da Mısır’da başlayacak.

“Madleen” Yola Çıktı: Gemideki 12 Aktivist Kim?

1 Haziran 2025’te İtalya’nın Katanya limanından yola çıkan “Madleen” isimli 18 metrelik yelkenli, FFC tarafından organize edilen yeni insani yardım misyonunun parçası. Gemi, Gazze’ye yardım ulaştırmayı ve ablukaya karşı uluslararası farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Madleen gemisinde yer alan 12 gönüllü aktivist arasında dikkat çeken isimler bulunuyor:

  • Greta Thunberg (İsveç): Fridays for Future adlı küresel iklim hareketinin kurucusu ve sembol ismi. İsveç’te başlattığı iklim protestolarıyla tanınıyor. Gazze’deki insani kriz nedeniyle İsrail’in soykırım yaptığını belirtmesi ve Filistinlilerin mücadelesine verdiği destek nedeniyle bazı çevreler tarafından iklim hareketini politize etmekle suçlanmıştı.
  • Rima Hassan (Fransa): Fransız siyasetçi, Avrupa Parlamentosu üyesi ve Filistin kökenli bir insan hakları savunucusu. İsrail’in Gazze’ye saldırılarına karşı yürüttüğü kampanyalar nedeniyle İsrail’e girişi yasaklandı. 7 Ekim 2023’teki sonraki tavrı nedeniyle Fransa’da çeşitli suçlama ve soruşturmaların hedefinde olan Hassan için sağ ve aşırı sağ partili siyasetçilerden milletvekili dokunulmazlığının ve vatandaşlığının iptali için talebi gelmişti.
  • Thiago Ávila (Brezilya): İnsan hakları aktivisti. Aynı zamanda ablukayı delmeyi hedefleyen bir diğer hareket olan “Küresel Gazze Yürüyüşü”nün de organizatörlerinden biri.

Diğer gönüllüler arasında Fransa, Almanya, Türkiye, Hollanda ve İspanya’dan aktivistler de yer alıyor: Baptiste Andre (Fransa), Şuayb Ordu (Türkiye), Mark van Rennes (Hollanda), Omar Faiad (Fransa), Pascal Maurieras (Fransa), Reva Viard (Fransa), Sergio Toribio (İspanya), Yanis Mhamdi (Fransa), Yasemin Acar (Almanya). “Game of Thrones” adlı ünlü televizyon dizisindeki Davos Seaworth rolüyle tanınan aktör Liam Cunningham (İrlanda) ise kampanyaya destek vermek amacıyla için Madleen’in yola çıktığı limandaydı. Cunningham sosyal medya hesaplarından geminin yolculuğu hakkında bilgiler paylaşmaya devam ediyor.

Greta Thunberg: “Soykırım Karşısında Sessiz Kalmak Daha Tehlikeli”

FFC yaptığı açıklamada, yolculuğun tamamen uluslararası hukuka uygun, sivil ve silahsız bir girişim olduğunu belirtti. Açıklamada, “Madleen, süt tozu, tıbbi malzeme ve diğer yaşamsal yardımları taşıyarak Gazze’ye doğru yola çıkıyor” ifadeleri yer aldı. Organizatörler, eylemin yalnızca yardım değil, kamuoyunun dikkatini çekmeye yönelik barışçıl bir müdahale olduğunu belirtti.

Greta Thunberg’in basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Bu misyon ne kadar tehlikeli olursa olsun, bir soykırım karşısında dünyanın sessizliği çok daha tehlikeli. Bunu yapıyoruz çünkü karşılaştığımız zorluklar ne olursa olsun, denemeye devam etmeliyiz, çünkü denemeyi bıraktığımız an insanlığımızı kaybettiğimiz an olacaktır,” sözleri öne çıktı.

Brezilyalı aktivist Thiago Ávila, denizden yapılan bu girişimin daha büyük bir stratejinin parçası olduğunu belirtti: “Gazze kuşatmasını denizden kırıyoruz ama bu, karadan da sürecek bir mobilizasyon planının parçası. Küresel Gazze Yürüyüşü bu çabanın devamıdır.”

1 Haziran’da yola çıkan Madleen, yaklaşık yedi gün sürecek yolculukla Gazze kıyılarına ulaşmayı hedefliyor. Ancak yolculuk, önceki girişimlerde yaşanan saldırılar nedeniyle risk taşıyor. 2 Mayıs’ta aynı koalisyona ait “Conscience” isimli tekne, Malta açıklarında uluslararası sularda insansız hava araçlarıyla saldırıya uğramıştı. FFC saldırıdan İsrail’i sorumlu tutarken, Tel Aviv yönetimi konuya dair resmî açıklama yapmadı. FFC, Madleen’in yolculuğunun canlı takip edilebilmesi için interaktif bir harita sayfasını yayına açtı: 3 Haziran itibarıyla geminin Yunanistan açıklarına yaklaştığı ve girmek üzere olduğu görülüyor.

Kara Yürüyüşü: 31 Farklı Ülkenin Aktivistleri Refah’a Gidiyor

“Madleen” yelkenlisinin yolculuğu devam ederken, karadan düzenlenecek başka bir eylem için de hazırlıklar sürüyor. “Gazze’ye Küresel Yürüyüş” adı verilen bu girişim kapsamında, 31 ülkeden doktorlar, aktivistler ve insan hakları savunucuları 12 Haziran’da Kahire’de buluşacak.

Türkiye’de görev yapan doktor ve Uluslararası Sağlık İnisiyatifi üyesi Hüseyin Durmaz, yaptığı açıklamada, “Gazze’de şu an çok ciddi sağlık ve insani sorunlarla karşı karşıyayız. Uluslararası kurumlar bu süreçte görevlerini yeterince yerine getirmedi.” dedi.

Durmaz, yürüyüş planlarını şöyle özetledi: “13 Haziran’da El-Ariş’e geçeceğiz, ardından Refah Sınır Kapısı’na kadar üç gün boyunca yürüyüş yapacağız. Refah’ta 15 Haziran’da büyük bir miting planlıyoruz. 20 Haziran’da da programı bitirmeyi düşünüyoruz.”

Mısır makamlarına yazılı başvuruda bulunulmasına rağmen henüz resmî bir yanıt alınmadığını belirten Durmaz, eylemin barışçıl ve sivil nitelikte olduğunu, izin gelmese bile katılımcıların planı hayata geçirmekte kararlı olduğunu söyledi.

Gazze Şeridi’nde Son Durum: “İzin Verilen Yardımlar Yetersiz”

Birleşmiş Milletler 30 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, bölgeye  sınırlı yardım sevkiyatlarının yeniden başlamasına rağmen, Gazze’deki durumun 19 ay önce İsrail ile Hamas arasında başlayan savaştan bu yana en kötü durumda olduğunu belirtti. İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 2 Haziran itibarıyla 54 bin 470’e yükseldiği açıklandı.

Birleşmiş Milletler yetkililerine göre Gazze’deki insani durum savaşın başladığı Ekim 2023’ten bu yana en kötü seviyesinde. Nüfusun büyük bölümü temel gıda ve tıbbi yardıma erişemiyor. BM ve büyük yardım kuruluşları, İsrail’in getirdiği kısıtlamalar, güvenlik sorunları ve yaygın yağmalama nedeniyle yardım ulaştırmanın “son derece zor” olduğunu bildiriyor.

Artan küresel baskı altında İsrail, Gazze’ye uyguladığı 11 haftalık ablukayı sona erdirmiş ve BM öncülüğündeki sınırlı yardım operasyonlarının yeniden başlamasına izin vermişti. 26 Mayıs’ta, ABD ve İsrail’in desteklediği Gazze İnsani Yardım Vakfı da faaliyete geçirilmişti. Ancak BM ve uluslararası yardım gruplarının tarafsız olmadığı ve Filistinlilerin yerinden edilmesine neden olan bir dağıtım modeline sahip olduğu gerekçelerini göstererek bu kurumla iş birliği yapmayı reddediyor. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler