"Aşırı Sağ"

Hollanda’da Pegida Eylemine Polis Soruşturması

Hollanda’nın Enschede kentinde yapılması planlanan cami, İslam karşıtı Pegida mensupları tarafından domuz kanı sürülmüş haçla protesto edildi. Eylem hakkında soruşturma başlatıldı.

Hollanda’nın Enschede kenti yine bir cami karşıtı eylem ile gündemde. Geçtiğimiz hafta sonu göçmen ve İslam karşıtı eylemleri ile bilinen Pegida örgütü tarafından cami yapılması planlanan araziye domuz kanı sürülmüş bir çarmıh yerleştirildi. Görüntüleri izleyen Enschede Belediye Başkanı Onno van Veldhuizen, saldırıyı ABD’de siyahilere karşı olan gizli örgüt Ku Klux Klan’ın eylemlerine benzetti. Van Veldhuizen, saldırıya karşı yasal işlem başlatılacağını açıkladı ve kent halkına provokasyona gelmemeleri yönünde çağrıda bulundu.

“Saldırı İğrenç ve Rencide Edici”

Hollanda’da Hukukun Korunmasından Sorumlu Bakan Sander Dekker ise yaptığı açıklamada, saldırıyı “iğrenç”, “mide bulandırıcı” ve “gereksiz rencide edici” bulduğunu, Pegida üyelerine karşı soruşturma açıldığını ve savcılık tarafından suçlu bulunmaları durumunda gereken yaptırımların uygulanacağını söyledi. Bir diğer tepki ise İşçi Partisi (PvdA) Meclis Üyesi Attje Kuiken’den geldi. Kuiken, Pegida gibi demokrasiye zarar veren aşırı sağcı gruplar konusunda endişeli olduğunu söyledi.

Caminin yapılması konusunda Enschede Belediye Meclisi’nin çoğunluğu tarafından olumlu görüş bildirilmişti. Türkiye kökenliler tarafından kurulan DENK Partisi de Temsilciler Meclisi’nde saldırıyı gündeme taşıdı ve güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini vurguladı.

“Saldırılar Devam Edecek”

Pegida saldırıyı sosyal medya hesabı üzerinden üstlendi. Pegida Hollanda lideri Edwin Wagensveld, “Bu eylem Enschede’de son eylemimiz olmayacak.” ifadeleriyle camilere yönelik saldırıların devam edeceğini ve Hollanda’nın en büyük camilerinden biri olması planlanan HDV Enschede Yeni Camii’nin yapılmasını engelleyeceklerini açıkladı.

Enschede kenti aşırı sağcı gruplar tarafından gösteriler için tercih ediliyor. Eylül ayında Pegida’nın bu kentte yapmak istediği bir gösteri tekrar gerginliklere sebep olmuş ve göz altılarla sonuçlanmıştı. Enschede geçtiğimiz sene içinde o an çocukların da bulunduğu bir Fas camisine molotof kokteylleri ile yapılan bir saldırı ile gündeme gelmişti. Bu saldırı Hollanda’da ilk defa yargı tarafından bir terör saldırısı olarak nitelendirilmiş ve saldırganlara dört yıl hapis cezası verilmişti.

2016 Yılında 72 Camiye Saldırı

Geçtiğimiz aylarda Hollanda’nın Barneveld kentindeki An-Noer camisi, Venlo’da Hollanda Diyanet Vakfı’na bağlı Tevhid Cami, Lahey’deki As-Soennah cami başta olmak üzere farkı camiler ve Amsterdam ve Leiden kentlerindeki İslam okulları aşırı sağcı grupların saldırılarına maruz kaldı.

Cami saldırıları konusunda bilimsel araştırmalar yapan Amsterdam Üniversitesi’nden (UvA) Ineke van der Valk, Mart ayında yayınladığı raporunda 2016 yılında saldırı sayısının 72’ye yükselerek rekor kırdığını ortaya koymuştu.

Aşırı sağcı gruplar tarafından Müslümanlara ve ibadethanelerine yönelik şiddet ve saldırıların giderek artması, Hollanda’daki Müslüman cemaatin güvenliğini tehdit etmeye devam ediyor. Bakan Sander Dekker’e göre Pegida gibi antidemokratik ve aşırı sağcı gruplar, Hollanda’daki Terörle Mücadele ve Ulusal Güvenlik Koordinatörlüğü (NCTV) tarafından izleniyor ve takip ediliyor. Ancak şimdiye kadar alınan önlemlerin yetersiz kaldığını düşünen Müslümanlar, yetkili merciler tarafından daha etkili önlemlerin alınmasından yana.

© Foto: Pegida Nederland / Twitter

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler