"Fransa"

Fransa’da Sokakta Namaz Kılmaya Yasak Geliyor

Fransa'da İçişleri Bakanı’nın açıklamasına göre, Paris’in bir banliyösünde cami ihtiyacına dikkat çekmek için düzenlenen namaz protestolarına yasak geliyor.

27 Kasım 2017 admin

Müslümanlar ve yerel otoriteler arasında gerilimin arttığı Clichy kantonunda sokakta toplu namaz kılınmasının yasaklanacağını açıklayan İçişleri Bakanı Gerard Colomb, “Sokakta namaz kılamayacaklar, ibadeti engelleyeceğiz.” ifadelerini kullandı. Bölgedeki caminin kütüphaneye çevrilme kararının ardından Müslümanlar mart ayından beri sokaklarda toplu namaz kılarak durumu protesto ediyordu. Kasım’ın ilk haftasına kadar süren protestoların ardından Fransız İçişleri Bakanı, caminin kapatılma kararından geri atmak yerine gösterilerin engelleneceğini duyurdu.

 

Cami İhtiyacı Çözülecek mi?

Paris’in kuzeyindeki banliyölerinden biri olan Clichy’de Müslümanlar, nüfuslarına kıyasla ibadethane sayısında ciddi bir açık olduğunu düşünüyor. İçinde camiyi de barındıran kültür merkezleri taleplerinin yerel yetkililer tarafından sürekli reddedildiğini belirten Müslüman gruplar, caminin de kapatılmasının ardından çareyi sokakta toplu namaz kılmakta buldu. Yasağı duyurduğu mülakatta İçişleri Bakanı Colomb’a Müslümanların ibadethane ihtiyacı da hatırlatıldı. Colomb, sorunun önümüzdeki önümüzdeki günlerde çözüleceğini belirtmekle yetindi.

 

Barışçı Gösterilere Sağ Engeli

Ancak bölgedeki Müslümanların tek problemi ibadethane eksikliği değil. Çok sayıda etnik ve dinî grubun yaşadığı Clichy’de belediye başkanı koltuğunda oturan aşırı sağcı Rémi Muzeanu, 10 Kasım’daki namaz öncesi yüz kişilik bir grupla birlikte Müslümanları taciz etti. Namazda her “Allahu Ekber” denildiğinde ellerindeki haçları kaldırarak Fransız Millî Marşı’nı okuyan grupla Müslümanların arasına polis girerek olası bir çatışmayı engellemiş oldu.

İbadethane ihtiyacına dikkat çekmek isteyen Müslümanların gösterileri daha önce de sağcıların tacizine uğramıştı. 2011’de Ulusal Cephe (FN) lideri Marine Le Pen, sokakta toplu namazları Nazi işgaline benzetmiş, bu söylemi üzerine ırkçı lider hakkında soruşturma açılmıştı.

 

Müslümanların Eşitlik Talebi

Mayıs sayısında Perspektif, CIMG Fransa Genel Sekreteri Fatih Sarıkır’la bir mülakat yapmıştı. Fransa’daki Müslümanların temel beklentisinin eşit muamele olduğunu vurgulayan Sarıkır, bu konuda siyaset ve kamusal tartışmalarda bir çifte standardın bulunduğunu vurgulamıştı.

5 milyonu aşkın Müslüman’ın yaşadığı Fransa’da eşitsizliğin bariz biçimde açığa çıktığı alanlardan biri de kuşkusuz ibadethane inşası. Genellikle belediyelerin ve yerel bürokratların vetosuna takılan yeni cami talepleri, sağın süregelen baskısı dengelenmeden sonuçsuz kalmaya devam edecek gibi görünüyor.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler