"Aşırı Sağ"

İsveçli Vekile Göre Müslümanlar “Yüzde 100 İnsan Değil”

Martin Strid adlı İsveçli milletvekili katıldığı bir televizyon programında, Müslümanların yüzde 100 insan olmadığını söyledi.

İsveç’te göçmen ve İslam karşıtı söylemleriyle öne çıkan İsveçli Demokratlar Partisi (SD) üyesi milletvekili, geçtiğimiz hafta devlet televizyonu SVT’de “Forum” programına konuk olmuştu. Yayın boyunca İslam ve Müslümanlar hakkında akıl almaz iddialarda bulunan vekil, programın bir bölümünde “insanlık skalası” hakkında ilginç bilgiler verdi.

 

“İnsanlık Skalası”

0’dan 100’e kadar uzayan bir skalada, eğer 100 “tam insan” ise Müslümanların kesinlikle 100’e ulaşamayacağını iddia etti. İslam’ı öğrendikçe yaşadığı dehşetin boyut değiştirdiğini belirten ırkçı vekile göre bir kişi İslam’dan çıkarsa bu skalada yeri yükseliyor ve “tam insan” olmaya yaklaşıyor. Strid ayrıca, Müslümanları inançlarından vazgeçerek kendisinin de üyesi olduğu İsveçli Demokratlar Partisi’ne katılmaya davet etti.

Kendi Partisinden Bile Tepki Aldı

Irkçı vekilin sözlerine kendi partisinden tepkiler gelirken, birçok parti üyesi, bu kişinin partiden uzaklaştırılması gerektiğini savundu. Genel Başkan Jimmie Akesson da Martin Strid’in Müslümanlar hakkındaki sözlerinin “bu bağlamda duyulabilecek en kötü sözler” olduğunu ifade ettikten sonra böyle bir yaklaşımın “ırkçılığa çok yakın olduğu”nu ekledi.

Ana muhalefette bulunan Liberal Moderat Parti Genel Başkanı Annie Lööf ise söz konusu ifadelerin “düpedüz ırkçılık” olduğunu açıkladı. Lööf’e göre bu açıklamalarla Martin Strid ve partisi İsveç’te ırkçılığa kapı aralamış oldu.  

Öte yandan, bir grup İsveçli Müslüman, skandal ifadeler üzerine ırkçı vekil hakkında “halklar arasında kin ve nefreti yaymak” suçlamasıyla yargıya başvurdu.

 

“Benim de Müslüman Arkadaşlarım Var”

Yükselen tepkiler üzerine açıklama yapmak zorunda kalan Martin Strid sözlerinden dolayı kamuoyundan özür diledi. Talihsiz açıklamalarının maksadını aştığını belirten Strid şu ifadeleri paylaştı: “Çok sayıda Müslüman arkadaşım var, onlarla aram çok iyi. Elbette insan insanlardır.”

 

İslam Karşıtı İsveçli Demokratlar Yükselişte

İsveç’te en son 2014’te yapılan genel seçimlerde Sosyal Demokratlar yüzde 31 oy oranıyla birinci olmuş ve yüzde 7 alan Yeşillerle birlikte bir azınlık hükûmeti kurmuştu. 2014 seçimlerinde Moderat Parti yüzde 23, Martin Strid’in üyesi olduğu göçmen ve İslam karşıtı İsveçli Demokratlar Partisi ise yüzde 13 oya ulaşmıştı.

Kendini muhafazakâr ve milliyetçi olarak tanımlayan parti 1988’de kurulduktan sonra göçmen karşıtı politikalarıyla gündeme gelmeye başlamış, ilk kez 2010’da yüzde 4’lük seçim barajını geçerek meclise girmeye hak kazanmıştı. Parti kurucuları arasında daha önce Alman Nasyonal Sosyalist Partisi’ne açık destek veren kişiler de bulunuyor. Bu sebeple parti sık sık “ırkçı” ithamlarına maruz kalıyor.

 

Eylül 2018’de genel seçimlerine yaklaşırken bu gibi ırkçı çıkışların partinin toplumsal desteğini ne yönde etkileyeceğini ise zaman gösterecek.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • ahmet toy
    2017-12-02 11:41:31

    insanı sadece maddeden ibaret zannediyor......sen hem atanı maymunda arayacaksın. hem insan adına kouşmaya çalışacaksın..saçma.

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler