"GÜNDEM"

Boykot Tehdidi Sonrası Kurz’dan Antisemitizm Açıklaması

İsrail’in “FPÖlü bakanlıklarla ilişkilerini asgariye çekeceğini” açıklamasının ardından Kurz antisemitizm konusunda etkin mücadele sözü verdi.

22 Aralık 2017 admin
Fotoğraf: Shutterstock.com

Aşırı sağcı FPÖ ile Avusturya’da yeni hükümeti kuran ÖVP lideri Sebastian Kurz, İsrail’in FPÖ’nün alacağı bakanlıklarla ilişkileri asgariye çekeceğini açıklamasının ardından yeni hükümetin antisemitizmle mücadelede etkin rol üstleneceğini vurguladı.

 

İsrail’den Boykot Tehdidi

Pazartesi günü açıklanan koalisyonda seçimlerde yüzde 26 ile üçüncü olan aşırı sağcı FPÖ’nün ülkenin emniyet ve istihbarat kurumlarında oldukça etkin bir role sahip olması ön görülüyor. Yeni hükümetin göreve başlamasının ardından FPÖlü bakanlarla görüşmeyeceğini açıklayan İsrail hükümeti, söz konusu alanlarda ilişkilerin asgariye indirileceğini duyurmuştu.

 

Antisemitizmle Mücadele Vurgusu

İsrail’in tepkisi sonrası yeni Şansölye ve ÖVP lideri Kurz, yeni hükümetin programını açıkladığı parlamento toplantısında antisemitizmle mücadelenin hükümetin temel çalışma alanlarından biri olacağını açıkladı. “Avusturya ve Avrupa’da antisemitizmin yeri yok,” ifadelerini kullanan Kurz, antisemitizmin tüm çeşitleriyle kararlılıkla mücadele edeceğini aktardı.

 

“Geleneğin Savunucusu”

Kendini Avusturya’da “geleneğin savunucusu” olarak konumlandıran aşırı sağcı Özgürlük Partisi, 1955’te bir liberal parti olarak kuruldu. Jörg Haider’in liderliğinin ardından ırkçı ve yabancı düşmanı bir çizgiye geçen FPÖ, 2000’de Haider’in öncülüğünde ÖVP ile koalisyona girmişti. Avusturya’ya Müslüman göçünün durdurulması, Müslüman kurumlarının kapatılması, çarşaf yasağı gibi önerilerle gündeme gelen parti, Avusturya’nın Avrupa Birliği üyeliğine de şüpheyle bakıyor.

 

Aşırı Sağ-Sağ Koalisyonu

15 Ekim’deki erken seçimden birinci çıkan Hristiyan Demokrat ÖVP’nin 31 yaşındaki lideri Sebastian Kurz ile aşırı sağcı FPÖ Genel Başkanı Heinz Christian Strache, 61 gün süren koalisyon görüşmeleri sonucunda koalisyon hükümeti kurulması konusunda uzlaşmıştı.

Eğitimden ekonomiye, sağlıktan güvenliğe birçok alanda yeni düzenlemeler öngören hükümet programında göçmenlere ve yabancılara yönelik sert “tedbirler” de yer alıyordu.

 

9 milyon nüfusa sahip Avusturya’da 10 bin Yahudinin yanı sıra çoğunluğu Türkiye kökenli 700 bin Müslüman yaşıyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler