"GÜNDEM"

Belçika’nın Kamu Kanalında Dinî Seremoni Yayınları Yasaklanmayacak

Belçika’nın Flaman bölgesindeki kamu kalanı VRT yıllardır pazar günleri yayınladığı dinî sereminilere bu sene İslami seremonileri de eklemişti. Medya Bakanı bu karar üzerine Meclis’e dinî seremoni yayınlarını iptal etme önergesi sundu. Fakat önerge koalisyon partnerleri tarafından desteklenmedi. Bölgede dinî seremoni yayınları yasaklanmayacak.

3 Ocak 2018 admin

Belçika’nın Flaman bölgesinin kamu kalanı VRT yıllardır pazar sabahları Belçika’nın tanınan dinî cemaatlerinin seremonilerini yayınlıyor. Çoğunluğu Katolik Kilisesinin ayinleri olmak üzere, Protestan, Ortodoks ve Yahudi ayinleri sıra sıra devlet televizyonunda kendine yer buluyor. Bu yıl VRT’nin ve Belçika’da İslam dininin resmî temsil kurumu olan Executif’in yaptığı anlaşma ile yılda iki kez İslami sereoinilerin de yayınlanmasına karar verilmişti. İlk yayın 10 Aralık pazar günü Mevlid Kandili programıyla başlamıştı.

Flaman Bölgesi Liberal ve Demokratlar Partisinden (Open VLD) olan Medya Bakanı Sven Gatz, dinî seremonilerin yayınları gündeme gelince bu çalışmaya karşı çıktı ve dinî ayinlerin yayınlanmasının yasaklanması için önerge sundu. Bakan, “Dinler kamu kanalının editöryal programlarının içerisine entegre edilmeli, ayin yayınlamak kamu kanalının görevi değil.” şeklinde açıklama yapmıştı.

Fakat Gatz’ın önerisi koalisyon partnerlerinden destek görmedi. Hristiyan Demokratlar partisi (CD&V) ve Yeni Flaman İttifakı Partisi (NVA) dinî seremonilerin yayınlanmasına karşı olmadıklarını bildirdiler. Böylelikle ayinlere yayın yasağı önergesi de iptal edildi. Fakat hükümetin mutabık olduğu başka bir konu var: Medya Bakanı Sven Gatz kamu kanalına, “özel dinî ayin metinleri” hariç, ayinlerin tamamının Flamanca gerçekleşmesi gerektiğini şart koşacak.

 

Yeni Karar En Çok Müslümanları Etkileyecek

Ayinlerin tamamen Flamanca yapılması şartı ise en çok Müslüman cemaati etkileyeceğe benziyor. Avrupa’nın genelinde olduğu gibi Belçika’da da birçok imam yurt dışından geliyor. Yurt dışından gelen imamlar Belçika’nın resmî dillerine hâkim degiller. Dinî ayinler de yerel dillerde değil, genel olarak Arapça veya Türkçe gerçekleşiyor. Yayının gerçekleşmesi için hem Flamanca’ya hâkim bir imamı olan, hem devlet tarafından tanınmış olan, hem de yayın yapılması için uygun altyapısı olan bir cami bulmak bir hayli zorlaşıyor. Flamanca ayin şartından “dinî ayin metinleri” muaf tutuluyor. Yani dualar ve Kur’an ayetleri Arapça olarak okunabilecekler. (nsa)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler