"Makedonya"

Makedonya | Hasar Gören Caminin Onarımı Engelleniyor

Arnavut ve Makedonlar arasındaki çatışmalar sırasında hasar gören Pirlepe Çarşı Camisi, kaderinin tayin edilmesini bekliyor. Geçmişte gerekli siyasi irade eksik olduğu için başlatılamayan onarım işleri, günümüzde tamamen göz ardı edilmiş durumda.

22 Mart 2018 admin

Makedonya’da 2001’de yaşanan etnik çatışmalar sırasında hasar görerek kullanılamaz hâle gelen Pirlepe şehrindeki tarihî Çarşı Camisi, bakımsızlık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Fatih Sultan Mehmet döneminde  şehrin göbeğinde inşa edilen yaklaşık 6 asırlık Osmanlı camisi, yeniden ibadete açılacağı günü bekliyor.

 

Saldırıların Hedefi Olmuştu

2001’de Arnavut ve Makedonlar arasında yaşanan çatışmalar sırasında Kalkandelen’e giden askeri konvoya düzenlenen saldırıda Pirlepe ve civarından 10 asker hayatını kaybetmişti. Makedonlar da bu saldırıya Çarşı Camisi’ni yakarak karşılık vermişti.

Olayın üstünden yıllar geçmesine karşın onarımı için somut adım atılmayan tarihî caminin, eski ihtişamlı görünümüne ne zaman kavuşacağı belirsiz. Geçmişte gerekli siyasi irade eksik olduğu için başlatılamayan onarım işleri, günümüzde tamamen göz ardı edilmiş durumda.

Hâlihazırda harap hâldeki cami, tamamen yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Caminin duvarları şu an kısmen ayakta duruyor. Minaresi kırık camiyi madde bağımlıları ve hayvanlar kullanıyor.

 

Müslümanlar Restorasyonu Bekliyor

Yaklaşık 20 bin Müslüman’ın yaşadığı şehirde çarşı esnafı da caminin restore edilmesini istiyor. Caminin restore edilmesi ile şehrin eski karakterine bürünebileceğine işaret eden kent sakinleri, yetkililerin henüz bu konuda bir adım atmamasına tepki gösteriyor.

Makedonya’da 2001’deki çatışmalarda çok sayıda cami ve kilise tahrip edilmişti.

Üsküp’ün Butel Belediyesine bağlı Sever yerleşkesindeki Aziz Nikola Kilisesi’nin 1995’te başlayan inşası, 2016’da tamamlanmıştı. Sever’deki Müslüman nüfus, yapımı tamamlanmak üzere olan çan kulesine de hiçbir engel çıkarmamıştı. Buna karşılık, hasar gören Pirlepe Camisi ve diğer camilerin onarımı konusunda çeşitli zorlukların çıkarılması ise dikkati çekiyor.

Ülkenin güneybatısındaki Ohri şehrinde bulunan tarihî Ali Paşa Camisi’nin restorasyonu, Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ohri Müftülüğü, Ohri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Ohri Müzesi iş birliğinde geçen yılın mayıs ayında başlatılmıştı. Çalışmalar, Makedonların minarenin orijinalinden daha yüksek inşa edileceği iddiası üzerine düzenlenen protestoların ardından durdurulmuştu.

Makedonya Kültür Bakanı Robert Alagyozovski, aralık ayında, Ohri’deki kültür kurumlarının müdürleriyle görüşmesinde yaptığı açıklamada, 5 asırlık caminin restorasyonunun Ohri’deki derneklerin verdikleri tepki nedeniyle durdurulduğunu açıklamıştı. Konuyla ilgili süreç, Kültür Bakanlığı tarafından kurulan çalışma grubunun isteğiyle UNESCO’nun dikkatine sunulmuştu. (AA)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler