"GÜNDEM"

Fransa | Cumhurbaşkanı Macron’un ‘Kilise Açılımı’ Laiklik Tartışmalarını Alevlendirdi

Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron'un kilise ile devlet arasında kopan bağların yeniden onarılması gerektiği yönündeki açıklamaları ülkede laiklik tartışması başlattı. Katolikler konuşmadan duydukları memnuniyeti açıklarken, sol kesim laiklik ilkesinin ihlâl edildiğini savunuyor.

11 Nisan 2018 admin
Fotoğraf: Shutterstock.com

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Paris’te piskoposlarla bir araya geldiği toplantıda yaptığı açıklamalar ülkede büyük tartışma yarattı. Yaklaşık 400 piskoposun katıldığı toplantıda, kilise ile devlet arasındaki bağların kopmasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Macron, bu durumu onarmak istediğini söyledi.  Macron’un bu açıklaması, 1905’den beri laiklik ile yönetilen Fransa’da büyük tartışma yarattı. Ülkedeki Katolikler açıklamadan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirirken, sol kesim ise Cumhurbaşkanı Macron’un laiklik ilkesini ihlâl ettiğini savunuyor.

“İlk Kez Bir Cumhurbaşkanı Bu Kadar İleri Gitti”

Muhalefetteki Boyun Eğmeyen Fransa hareketi lideri Jean-Luc Melenchon, Cumhurbaşkanı Macron’un açıklamalarına tepki gösterdi. Macron’un açıklamalarını kabul edilemez ve şok edici olarak nitelendiren Melenchon, Fransa’da ilk kez bir cumhurbaşkanının bu kadar ileri gittiğini söyledi. Muhalif lider, Macron’un şikayet ettiği, ‘kilise ile devlet arasındaki bağların kopmasının’ 1905 yasasının özü olduğunu kaydetti.

Fransa eski Başbakanı Manuel Valls da Twitter’dan yaptığı açıklama ile Cumhurbaşkanı Macron’a tepki gösterdi. “Laiklik Fransa’dır” ifadelerini kullanan Valls , bunun değişmeyen kuralının ise kilise ile devletin birbirinden ayrılması olduğunu söyledi.

Macron’un Söylemleri Katoliklerde Memnuniyet Yarattı

Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Macron’un açıklaması, ülkedeki Katolikler tarafından memnuniyetle karşılandı. Marsilya Başpiskoposu Georges Pontier, Fransız medyasına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı’nın kullandığı ‘yeni söylemi’ selamladığını söyledi. Daha önceki cumhurbaşkanlarının din ile diyaloğu en alt düzeyde sürdürmeyi tercih ettiklerini aktardı.

‘Halk Değil, Devlet Laik’

Gelen tepkiler sonra Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bruno Roger-Petit, Cumhurbaşkanı’nın söylemlerinin 3 başlıkta ele alınması gerektiğini söyledi. Roger-Petit, burada kastedileni ‘devletin laik olduğu ancak toplumun laik olmadığı; dindarların daha görünür olup toplumu ilgilendiren tartışmalara katılmaları; katılımdaki şartın ise yasal çerçeveye uymaları’ olarak belirtti.

Cumhurbaşkanı Macron’un daha önce Fransa İslam Konseyi’nin düzenlediği iftara katılması ile Fransa Yahudi Kurumlar Temsil Konseyi’nin yemeğine katılması da bir grup tarafından laiklik ilkesinin ihlâl edildiği gerekçesiyle eleştirilmişti. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Şubat ayında yaptığı, Fransa’daki İslam’ı yeniden yapılandıracağı yönündeki söylemleri de ülkedeki Müslümanların tepkisini çekmişti. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler