"Başörtüsü"

Fransa | Kargoyu Teslim Etmek İçin Başörtüyü Çıkarma Şartı Koştu

Fransa'da dükkanının önüne başörtülü kadınların giremeyeceği yönünde afiş asıp kargolarını vermeyi reddeden bir kişi hakkında soruşturma açıldı. Irkçı kadın, 24 Mayıs’ta "dini inanca dayalı ayrımcılık" yaptığı gerekçesiyle hakim karşısına çıkacak.

Fransa’nın güneyindeki Albi şehrinde 13 Nisan’da meydana gelen olayda, sonradan İslam’ı seçen 29 yaşındaki Anais isimli başörtülü kadın, kendisine gelen bir paketi almak için küçük oğlunu da yanına alarak kargo şirketleriyle de anlaşmalı bir bayiye gitti. Ancak işletme sahibi Marie P., kadına gelen paketi vermek için önce başörtüsünü çıkarmasını şart koştu. Büyük şok yaşayan başörtülü kadın, yerel medyaya yaptığı açıklamada, sıkıntı çıkmaması için kapalı bir köşede başörtüsünü çıkarmayı teklif ettiğini ancak büfecinin kendisini herkesin önünde başörtüsünü çıkarmaya zorladığını söyledi. Anais bu talebi reddederken sorun ancak  başka bir erkek müşterinin paketi almasıyla son buldu.

Karar sonrası büyük üzüntü yaşadığını ve utandığını belirten başörtülü genç anne, “Ben başıma gelenleri umursamıyorum, adaletin yerini bulmasını istiyorum. O gün kendimi aşağılanmış hissettim.” ifadelerini kullandı. Daha önce başka kadınların da büfecinin ırkçı ayrımcılığından dolayı mağdur olduğunun ortaya çıktığını belirten Anais, büfeci hakkında “dini ayrımcılık” yaptığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Şikayet Sonrası Büfeci Gözaltına Alındı

Şikayet sonrası harekete geçen polis, Marie Pinier, isimli büfeciyi gözaltına aldı. Savcıya ifade veren büfeci hakkında “dini inanca dayalı ayrımcılık, kamu yararına bir hizmetin reddedilmesi veya engellenmesi” nedenleriyle soruşturma başlatıldı. 21 Nisan’da hakim karşısına çıkarılan ırkçı kadın, yurtdışı çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Savcı Alain Berthomieu elde edilen bulgulara göre mağdur kadınların yüzü kapatan peçe değil, başörtüsü taktıklarını söyledi. Savcı, toplam 4 kadının “dini ayrımcılık” suçlamasıyla büfeciden şikayetçi olduğunu kaydederken duruşmanın 24 Mayıs tarihinde Albi Ceza Mahkemesi’nde görüleceğini duyurdu.

CCIF: Yasalara Tamamen Aykırı

Konuyla ilgili Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği’nden (CCIF) yapılan açıklamada da 2016 yılında da aynı büfeci ile ilgili kendilerine şikayet geldiğine dikkat çekildi. Bu tutumun tamamen yasadışı olduğu kaydedilirken 24 Mayıs’ta gerçekleştirilecek duruşmada kendilerinin de yer alacağı aktarıldı.

Irkçılıkla suçlanan Marie P. ise mahkemenin verdiği kararla şok olduğunu söyledi. Hiçbir zaman ırkçılık yapmadığını savunan Pinier, kanunları uyguladığını iddia etti. Büfecinin avukatı Simon Cohen de müvekkilinin yasanın gerektirdiği şekilde davrandığını iddia etti. Yasanın kimsenin kimliğini gizleyecek şekilde giyinemeyeceğini söylediğini savundu.

Fransa’da Peçe Yasası Sadece Yüzü Kapatan Giysileri Yasaklıyor

Fransa‘da 2011 yılında Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığında Avrupa’da bir ilk olarak yürürlüğe giren “peçe yasası” kamusal alanda, yüzü, görünmeyecek şekilde örtmeyi yasaklıyor. Ancak yasada başörtüsünü yasaklayan hiçbir ifade yer almıyor. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler