"ALMANYA"

Almanya | Bertha-von-Suttner-Gymnasium’da Türkçe Dersi Kaldırılıyor

Oberhausen’da bulunan Bertha-von-Suttner-Gymnasium’da Türkçe dersi seçmeli yabancı diller listesinden çıkardı. Gerekçe olarak ise bu dersi okulda verebilecek öğretmen bulunamaması gösterildi.

26 Nisan 2018 admin

Düsseldorf idari bölgesinde öğrencilerin ikinci yabancı dil olarak Fransızca ve Latince’nin yanı sıra Türkçe’yi de seçebildikleri tek lise olan Oberhausen Bertha-von-Suttner-Gymnasium okul idaresi Türkçe derslerini kaldırma kararı aldı. Okul müdürü Sascha Reuen öğrenci velilerine dersin devam ettirilemeyeceğini bildirirken, SPD, Yeşiller ve FDP okul yönetim kurulundan konuyla ilgili açıklama talep etti.

Eyalet Okul ve Eğitim Bakanlığı ise konuyla ilgili SPD’li bir milletvekilinin yönelttiği sorulara verdiği yazılı cevapta Türkçe’nin okullarda ikinci yabancı dil olarak sunulmasından memnuniyet duyduklarını, ancak bu seçeneğin devamlılığının uzun süreli ve istikrarlı bir talebe bağlı olduğunun altını çizdi. Bunun sağlanması hâlinde Bakanlığın okul yönetimiyle birlikte dersin verilebilmesi için gereken diğer şartların sağlanıp sağlanmadığını inceleyecekleri belirtildi.

Talep Az, Öğretmen Yok

Okul idaresinin kararı sonrası okul yönetim kurulu tarafından düzenlenen bir toplantıda söz alan Okul Müdürü Sascha Reuen Türkçe dersini neden aşamalı olarak kaldırmak istediklerinin nedenlerini açıkladı. Buna göre 6. sınıftan 9. sınıfa kadar Türkçe dersine devam eden 38 öğrencinin bulunduğu, ancak 2017 yılında derse devam eden öğrenci sayısının azlığının dikkat çektiği belirildi. Reuen, ayrıca okulda bulunan tek Türkçe öğretmeninin de kişisel nedenlere görev yeri değişikliği talep ettiğini ve okula bu dersi verecek yeni bir öğretmenin ise bulunamadığını kaydetti. Reuen bu şartlarda dersi kaldırmanın kendileri için kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

“Okulun Kararı Güven Kırıcı”

Reuen’in açıklamasının ardından Okul Yönetim Kurulu Başkanı Wolfgang Große Brömer (SPD) toplantıda hazır bulunan velilere söz verdi. Veliler adına konuşan Hafiyze Darıcı okul idaresinin kararını güven kırıcı bulduklarını ve kabul etmediklerini belirtti. “Bizimle masaya oturulup bir çözüm aranmasını arzu ederdik” diyen Darıcı, okulda şimdiye dek sunulan Türkçe yabancı dil seçeneğinin öğrencilerin okulu tercih etmesinde büyük rol oynadığını vurguladı. Toplantının sonunda karşılıklı diyalog ve uzlaşı çağrısında bulunan Große Brömer, okul yönetim kurulunun dersin devam ettirilmesinden yana olduğunu belirtti. (mk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler