"İslamofobi"

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İslamofobi Raporuna Göre İslamofobi Düşüşte

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Temmuz 2017-Nisan 2018 tarihleri arası için hazırladığı 11. İslamofobi Raporu'na göre İslamofobik vakıalarda düşüş var.

1 Mayıs 2018 admin

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreterliği’ne bağlı İslamofobi Gözlemevi tarafından hazırlanan yıllık İslamofobi Raporu tamamlandı. Raporun 5 Mayıs’ta Bangladeş’in başkenti Dakka’da düzenlenecek 45. İİT Dışişleri Bakanları toplantısında sunulması bekleniyor.

Temmuz 2017-Nisan 2018 dönemindeki İslamofobik vakıaların ele alındığı raporda İslamofobi’nin Batı, Asya ve Avustralya’da önceki yıla oranla gerilemesine rağmen söz konusu vakıaların hâlâ devam ettiği belirtildi. Rapora göre düşüş olmasına rağmen İslamofobi Müslümanlar için hâlâ gerçek bir sorun.

Rapora yansıyan İslamofobik vakıaların Batı’da, Asya ve Avustralya’da gerilediğine işaret edilirken, söz konusu veriler İİT’nin New York, Brüksel ve Cenevre ofisleri ile Paris’te UNESCO bünyesindeki temsilci ofisi aracılığıyla alınan bilgilere dayanıyor. Söz konusu ofisler, Müslümanlara yönelik hak ihlallerini ve Batı ülkelerinin çeşitli politikalarını tespit etmeye çalışıyorlar.

Çin ve Myanmar’da Müslümanlara yönelik şiddet vakıalarına değinilen raporda Temmuz 2017-Nisan 2018 tarihleri zarfında Avrupa, ABD, Hindistan ve Güney Kore’de Müslümanlara yönelik 40 hakaret, 21 cami saldırısı, 4 İslam karşıtı propaganda, 3 önde gelen dinî isme hakaret, 5 tesettürlü ya da peçeli kadına yönelik taciz, 7 aşağılama vakası kaydediliyor. Anadolu Ajansı’na göre bu sayıların sadece medyaya yansıyan rakamlar olduğu ve gerçeklerden çok daha azını yansıttığı vurgulanıyor.

Temmuz 2017’de Fildişi Sahili’nin Abidjan kentinde düzenlenen 44. İİT Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında, İslamofobi Gözlemevi tarafından hazırlanan 2016 raporuna dayanılarak, dünya genelinde İslamofobi eğiliminde artış olduğu uyarısında bulunulmuştu.

Yalnızca Almanya’da 4 Ayda 40 Cami Saldırısı Gerçekleşti

Öte yandan raporda “İslamofobinin düşüşte olduğu” ile ilgili tahlil, yalnızca basına yansıyan ya da İİT ofisleri tarafından derlenen bilgilere dayanıyor. Rapor henüz kamuoyuyla paylaşılmamışken, basına yansıyan bilgilere göre Avrupa, ABD, Hindistan ve Güney Kore’de 21 cami saldırısı gerçekleştiği belirtiliyor. Oysa yalnızca Almanya’da 2018’in ilk 4 ayında 40’tan fazla cami saldırısı kayda geçti.

Yine yalnızca Avusturya‘da geçen yıl Müslümanlara yönelik 309 ırkçı saldırının kayıt altına alındığı, bu rakamın 2016’ya göre yüzde 21 arttığı biliniyor. Avusturya Müslümanlar için Dokümantasyon ve Danışmanlık Merkezince hazırlanan 2017 Müslüman Karşıtı Irkçılık Raporu’ndaki verilere göre ülkede İslamofobik saldırıların geçen yıla kıyasla önemli ölçüde arttığına dikkat çekildi. Rapora göre, 2016 yılında Müslümanlara yönelik 253 saldırı kayıt altına alınmışken, bu sayı 2017’de 309’a yükseldi. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler