"Ayrımcılık"

Kanada’da Müslümanların İş Bulma Şansı İki Kat Daha Zor

Kanada'nın Quebec eyaletinde yapılan bir araştırma, Müslüman göçmenlerin diğer topluluklara oranla işe girmede yüzde 50 zorluk yaşadığını ortaya koydu.

Fotoğraf: shutterstock

Kanada’nın Fransızca’nın resmi dil olarak kabul edildiği tek eyaleti olan Quebec’de iş bulmada kökenin etkili olup olmadığını ölçmek için gerçekleştirilen araştırma, Müslüman göçmenlerin uğradığı ayrımcılığı gözler önüne serdi. Laval Üniversitesi Öğretim Görevlisi sosyolog Jean Philippe Beauregard önderliğinde gerçekleştirilen araştırmada, Kuzey Afrika kökenli Müslüman göçmenlerin iş başvurularında diğerlerine göre yüzde 50 daha az şansının olduğu belirlendi.

En Büyük Ayrımcılık İnsan Kaynakları Alanında 

Çalışmanın sonuçlarının Acfas Kongresi’nde katılımcılarla paylaşan Beauregard, Müslüman göçmenlerin rakiplerine göre iki kat daha fazla CV göndermesi gerektiğini söyledi. Eşit şartlarda yarışmadıklarına dikkat çekti. Sektörler arasında yaşanan ayrımcılığın da değiştiğine dikkat çeken Jean Philippe Beauregard, muhasebede Kuzey Afrika kölenlilerin yüze 54,8’i, pazarlamada ise yüzde 33,33’ünün ayrımıcılığa uğradığını söyledi. En büyük ayrımcılığın ise yüzde 73 ile insan kaynakları alanında gözlemlendiğini kaydeden akademisyen, bu sektörde her 4 Müslüman adaydan 3’ünün ayrımcılığa uğradığını bildirdi. Tüm sektörler göz önüne alındığında ayrımcılık oranının ise yüzde 50’yi bulduğunu aktardı. Son olarak Montreal şehrinde gerçekleştirilen bir araştırmada ise Müslümanların iş başvurularında uğradığı ayrımcılık oranı yüzde 35 olarak açıklanmıştı.

İşsizlik Oranları Müslümanlarda Ortalamanın Üstünde

Araştırmanın nasıl yapıldığı hakkında da bilgi veren Jean Philippe Beauregard, 202 işe, isimleri değiştirilmiş aynı niteliklere sahip CV’ler ile başvurduklarını söyledi. A’dan Z’ye CV’ler oluşturduklarını aktaran Beauregard, bunun işe alım sırasında yaşanan ayrımcılığın kapsamını ölçmenin tek yolu olduğunu aktardı. Kanada’da işsizlik oranlarının en düşük olan eyaletin yüzde 4 ile Quebec olduğu  kaydedilirken, eyaletin en büyük şehri Montreal’de ise bu oranın yüzde 7 olduğu aktarıldı. Bölgede yaşayan Müslümanlar arasında işsizlik oranlarının ise yüzde 13,6’ya kadar yükseldiğine dikkat çekildi.

Kanada’nın yaklaşık 7,5 milyon nüfusuna sahip Quebec eyaletinde 300 binden fazla Müslüman yaşıyor. Ülkede son dönemde Müslümanları hedef alan saldırılar korkuturken son olarak 2017 yılının ocak ayında Quebec City kentindeki bir camiyi yapılan saldırıda ibadet eden cemaatten 6’sı hayatını kaybetmişti.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler