"Başörtüsü"

Fransa | Charlie Hebdo’nun Başörtülü Genç Kızı Hedef Alan Kapağı Büyük Tepki Çekti

Tartışmalı hiciv dergisi Charlie Hebdo, bu haftaki sayısının kapağında Paris IV Sorbonne Üniversitesi Öğrenci Derneğinin başörtülü başkanını hedef aldı. Derginin ırkçı ve aşağılayıcı tavırı büyük tepki çekti.

Fransa’da hiciv dergisi Charlie Hebdo’nun bu haftaki sayısının kapağında, Paris IV Sorbonne Üniversitesi Öğrenci Derneğinin (UNEF) başörtülü başkanına yönelik ırkçı ve aşağılayıcı tavır tepkilere yol açtı.

Hükümetin şubat ayında kanunlaştırdığı eğitim ve üniversiteye giriş reformuna yönelik üniversitelerdeki grevle ilgili bir televizyon kanalına açıklama yapan Maryam Pougetoux’un başörtülü olması nedeniyle başlayan tartışmalar devam ediyor. Konuyu bu haftaki sayısının kapağına taşıyan tartışmalı hiciv dergisi Charlie Hebdo’nun ırkçı ve aşağılayıcı tavrı eleştiriye neden oldu. Ülkede, 2015’teki saldırılar sonrası tüm Fransız halkının “Je Suis Charlie” (Ben Charlie’yim) sloganıyla ifade ve düşünce özgürlüğü dayanışmasında bulunduğunu belirten çok sayıda kişi, Pougetoux’un dergi tarafından aşağılanması ve ifade özgürlüğüne saygı gösterilmemesini eleştirdi.

“Ben Charlie Hebdo’yum Ama Bu Kapak İğrenç”

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Milletvekili Alexis Corbiere, “Ben Charlie Hebdo’yum ama bu kapak iğrenç” yorumunda bulunurken, sosyal medya kullanıcıları da derginin ırkçı, sorumsuz, aşağılayıcı ve İslamofobik kapağına tepki gösterdi. Bir kullanıcı, “Bravo, 19 yaşındaki bir çocuğu linç ediyorsunuz, kokuşmuşsunuz. Ben artık Charlie değilim.” mesajını paylaşırken, bir başkası da “Fransa’da 15 saniye televizyonda konuştu, kimse ne dediğini hatırlamıyor oysa ülkede 15 gündür kıyafeti konuşuluyor. Irkçı, aşağılayıcı ve kadın karşıtı bir durum.” ifadelerini kullandı.

Bir diğer kullanıcı da özgürlükler ve insan hakları ülkesi olarak bilinen Fransa’nın sınıfta kaldığını, Fransız basını tarafından “baskıcı” olarak gösterilen Türkiye’de, Rusya’da ve birçok ülkede insanların kılık ve kıyafetine karışılmadığını örnek gösterdi. Aynı kullanıcı, İçişleri Bakanı Gerard Collomb ve Kadın-Erkek Eşitliğinden Sorumlu Devlet Sekreteri Marlene Schiappa’nın açıklamalarını da “Fransaiçin utanç” olarak değerlendirdi.

İçişleri ve Milli Eğitim Bakanları ‘Şok Edici’ İfadelerini Kullanmıştı

Fransa’da grevler ve üniversitelerin bloke edilmesi ile ilgili M6 Televizyonu’na açıklamalarda bulunan öğrenci sendikası UNEF’in Paris IV Sorbonne Üniversitesi Başkanı Maryam Pougetoux’nun başörtülü olması bir kesimin büyük tepkisini çekti. Genç kıza karşı sosyal medyada linç kampanyası başlatılırken Maryam’ın başörtüsü ülkede gündemin ilk sıralarına yerleşmiş durumda. İçişleri Bakanı Gerard Colomb ile Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, öğrenci sendikasının başkanının başörtülü olmasının ‘şok edici’ olduğunu savunmuşlardı. İçişleri Bakanı sözlerini daha da ileri taşıyarak 19 yaşındaki Maryam’ı provakasyon yapmakla suçlamıştı.

Tartışmaların odağındaki isim Maryam Pougetoux da BuzzFeed’de iktidar kanadından kendisine yönelik gelen eleştirilere cevap vermişti. Genç kız, İçişleri Bakanı’nın bu tarz ifadeleri kullanmasının acıklı bir durum olduğunu vurgulayarak, “Başörtüsünü yasalara saygı çerçevesinde dini bir vecibe olarak takıyorum. Başkalarının haklarına da saygı göstererek.” ifadelerini kullanmıştı. Başörtüsünün siyasi bir amaç için taktığı eleştirilerine de tepki gösteren Mariam, “Kesinlikle böyle bir durum yok. Başörtüsüne benim vermediğim bir anlam yükleniyor.” ifadelerini kullanmıştı. (AA,P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler