"Almanya"

“Almanya’da Giderek Artan Popülizm Sorunu Var”

Almanya'da yapılan bir araştırma ülkede demokrasinin tehlikede olmadığını ortaya koyarken, sessizce yaklaşan bir popülizm sorununun olduğunu gözler önüne serdi.

Bertelsmann Vakfı ve Bilim Merkezi Berlin(Wissenschaftszentrum Berlin WZB), 3 bin 400 katılımcı ile düzenlediği Popülizm Barometresi 2018 araştırmasının sonucunu başkent Berlin’de düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Araştırma, 2017 yılında yapılan genel seçimlerdeki oy dağılımına göre gerçekleştirilirken, bireyler, “düzen karşıtı davranışlar”, “çoğulculuk karşıtlığı” ve daha fazla “egemenlik” gibi kategorilerde incelendi.

Araştırma sonucuna göre, sağ ve sol siyasi partilerin seçmenlerinde bir değişiklik gözlemlenmezken, değişimin çoğunlukla merkez blokta yer alan partilere oy veren kesimde yaşandığı kaydedildi. Ayrıca Almanya’da seçmenlerin üçte birinin popülist eğilimde olduğu ölçüldü. Araştırmanın sonucunu Prof. Robert Vehrkamp ile birlikte kaleme alan Prof. Wolfgang Merkel, aşırı sağ Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisinin popülist politikaları nedeniyle tercih edildiğine dikkat çekerek, “Popülizm, AfD’nin siyasi merkeze sızmak için kullandığı bir truva atı.” ifadelerini kullandı. Merkel, sosyal ve kültürel konularda toplumun bariz bir şekilde ayrıştığına dikkat çekerken sosyal konuların siyasi alanda ele alınmasının siyasi merkez için popülizme karşı iyi bir fırsat olabileceğini kaydetti. 

Sosyo-Ekonomik Konular Popülistlere Karşı Strateji Oluşturabilir

İnternet üzerinden mayıs ve ağustos aylarında gerçekleştirilen anketin sonuçları ile ilgili yapılan açıklamada, sosyal meselelerle ve adaletle ilgili konuların siyasal alanda daha fazla ele alınmasının popülizmin yükselişini durdurabileceğine dikkat çekildi. Yapılan araştırmada popülizmin üç parametreden yola çıkarak ölçüldüğü kaydedilirken bunların; “düzen karşıtı davranışlar”, “çoğulculuk karşıtlığı” ve daha fazla “egemenlik” gibi kategoriler olduğu bildirildi. Araştırmanın sonucunda Almanya’da demokrasinin tehlikede olmadığına vurgu yapılırken, çok belirgin bir şekilde, sessizce yaklaşan bir popülizm sorununun olduğu ifade edildi. Sonuçlarla ilgili olarak Robert Vehrkamp  “Bunlar dramatize edilecek sonuçlar değil; ama demokrasiyi zorlayacak değişimlerle karşı karşıyayız. Bunlar siyasi merkezi sessizce elde etme çabaları.“ ifadelerini kullandı. Vehrkamp, araştırmanın ana sonucunu “Artan popülizm siyasi merkezi fethediyor“ ifadeleriyle özetledi.

Eğitim ve Gelir Seviyesi Yüksek Olanların Popülist Eğilimi Daha Az

Araştırma, eğitim ve gelir seviyesi yüksek olan kişilerin popülist eğilimlerinin daha az olduğunu da ortaya koydu. Ankette, kişilere kesinlikle seçmeyecekleri parti ile ilgili yönetilen soruya katılımcıların yüzde 71  AfD cevabını verdi.(hç)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler