"Almanya"

Müslüman Mezarlarına Yapılan Saldırıya Her Kesimden Tepki

Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaletindeki Northeim’da Müslüman mezarlarının saldırıya uğraması protesto edildi. Federal Milletvekili Roy Kühne’nin çağrısıyla düzenlenen protestoya 200 kişi katıldı. 

@ Facebook değişiklikler: Perspektif

Northeim’da 12 tane Müslüman mezarının gamalı haçlar ve aşırıcı organizasyon sembolleriyle saldırıya uğramasının ardından şehirde Müslümanlarla dayanışma gösterisi düzenlendi. Federal Milletvekili Roy Kühne’nin çağrısıyla Northeim Mezarlığı’nda düzenlenen protestoya diğer dinî cemaat mensupları, Müslüman kuruluşlar, siyasetçiler ve sivil toplum temsilcileri katıldı. Protestoda 3 dakikalık saygı duruşunun ardından saldırı kınandı. 

Northeim Mezarlık Kültürü Çalışma Grubu’ndan Hans Harrer, bu tarz saldırıların entegrasyonla elde edilen kazanımlara zarar verdiğini söylerken, Müslüman mezarlarının açılmasında öncü olan Müfit Pürtelas ise, Northeim’lıları Müslüman komşularıyla daha fazla diyalog kurmaya çağırdı. Mezarlara çizilen işaretlerin büyük oranda temizlendiğini belirten Pürtelas, “Benim için en korkuncu, saldırının ardından aileleri yakınlarının mezarı başında ağlarken görmekti.” ifadelerinde bulundu.

“Mezarlara Yönelik Saldırılar Bizleri Derinden Etkiledi”

DİTİB Northeim Camisi Yönetim Kurulu Üyesi Murat Topuz, Perspektif’e yaptığı açıklamada saldırıyı şöyle değerlendirdi: “Northeim’da yaklaşık 2.000 Müslüman yaşıyor, şehirde 3 farklı cami cemiyeti var. Şimdiye kadar Müslüman cemaatler olarak hiçbir olumsuzluk yaşamadık. Mezarlara yönelik saldırılar ise bizleri derinden etkiledi. Yaşayan birisine yönelik ırkçı saldırılar bile anlaşılır değilken, çoktan vefat etmiş insanların savunmasız mezarlarının böyle bir saldırıya uğraması bizi tam anlamıyla sarstı.”

Northeim Mezarlığında ilk defa 2011 yılında Müslümanlara defin imkanı sağlanmış ve mezar alanında Müslümanlara 160 kişilik bir mezar kapasitesi tashih edilmişti. Şu anda Müslüman mezar alanına yalnızca 18 Müslüman defnedilmiş durumda. Geçtiğimiz hafta Pazar gecesi bu mezarlardan 12’si saldırıya uğramış, bazı mezar taşları ise yerlerinden sökülmüştü. 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler