'ALMANYA'

Almanya’da Ek Çocuk Parası Artıyor, Okul Yardımına Zam Geldi

Almanya'da hükûmetin dar gelirli ailelerin daha fazla desteklenmesini öngören “Güçlü Aile Yasası” olarak adlandırdığı yasa tasarısı geçtiğimiz hafta bakanlar kurulunda kabul edildi. Yasa Almanya’da “çocuk yoksulluğu” ile etkin mücadeleyi amaçlıyor.

© Steidi@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Alman Federal Aile Bakanı Dr. Franziska Giffey ve Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil tarafından 9 Ocak’ta Berlin’de tanıtılan yeni yasa tasarısı çocuk sahibi dar gelirli aileler ile bilhassa tek ebeveynli ailelerin geçimlerini sağlayabilmeleri için maddi olarak daha fazla desteklenmesini öngörüyor. Yasa ile ek çocuk yardımının (Kinderzuschlag) miktarı yeniden düzenlenecek, çocukların ve gençlerin eğitim ve katılımı için daha fazla bütçe ayrılacak. Aile Bakanı Franziska Giffey, yeni yasa ile çocuklu ailelerin yaşamının hissedilir oranda iyileştirileceğini savunurken, sosyal dernekler yasayı yetersiz bularak, yasadan asıl ihtiyaç sahibi kesimin yararlanamayacağı eleştirisinde bulunuyor.

Yeni Yasada Ne Gibi Değişiklikler Var?

Yeni düzenleme ek çocuk yardımı miktarının çocuk parasıyla birlikte vergiden muaf ortalama asgari geçim bedelini karşılayacak şekilde artırılmasını öngörüyor. Ek çocuk yardımı (Kinderzuschlag) çalışan, ancak çocuklarının nafakasını yeterli ölçüde temin edemeyen ebeveynler için çocuk parasının (Kindergeld) haricinde yapılan ek devlet yardımı olarak biliniyor. Yeni düzenlemede bugün dar gelirli ailelere gelirlerine göre belirlenen ve en yüksek 170 Euro’ya kadar ödenen ek çocuk yardımı 183 Euro’ya çıkarılacak. Buna ek olarak dar gelirli ailelerin çocuklarına okul ihtiyaçları, öğle yemeği ve ulaşım giderleri için daha fazla bütçe ayrılması planlanıyor. Buna göre okul yemeklerinde aileye düşen katkı payı kaldırılacak ve çocukların toplu taşıma masrafları tamamen devlet tarafından karşılanacak. Okul malzemeleri için çocuklara şimdiye dek ödenen yıllık 100 Euro yardım ise önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren 150 Euro’ya çıkarılacak.

Çocuk yardımına dair yeni düzenlemenin Federal Konsey (Bundesrat)’den geçtikten sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor. Düzenlemenin ilk etabının 1 Temmuz 2019’a kadar, ikinci etabının ise 1 Ocak 2020’ye kadar kademeli olarak hayata geçirilmesi planlanıyor.

“4,4 Milyon Çocuk Yoksulluk İçinde Yaşıyor”

Almanya Çocukları Koruma Birliği verilerine göre ülkede yaklaşık 4,4 milyon çocuk yoksulluk içinde yaşıyor. Reform yasasını yetersiz olarak nitelendiren Almanya Çocukları Koruma Birliği Başkanı Heinz Hilgers pek çok yoksul çocuğun mağduriyetinin gelecekte de devam edeceğini belirtiyor. Hilgers, Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND)’a konuyla ilgili yaptığı açıklamada yasayı “Güçlü Aile Yasası değil, daha çok Güçlü Bürokrasi Yasası” olarak tanımlayarak, bürokratik işlemlerin karmaşıklığı nedeniyle pek çok insanın yasadan yararlanamayacağını savundu. Hilgers “Yeni kurallar öyle karmaşık ki; ek çocuk parası yardımı, eğitim ve katkı payı paketi çok az sayıdaki ihtiyaç sahibi tarafından kullanılabilecek” dedi.

Sosyal kuruluşlar daha önce de karmaşık başvuru süreci nedeniyle pek çok kişinin çocuk yardımından yararlanamadığı eleştirisinde bulunmuştu. İki sene önce federal hükûmet tarafından yayımlanan değerlendirme raporu çok sayıda ihtiyaç sahibi ailenin başvuru işlemlerinin karmaşıklığı nedeniyle yardımlardan faydalanamadığını ortaya koymuştu.(mk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Mirela tugan
    2019-04-11 00:12:00

    Merhaba bs sormak istiyorum kindergeld icin basvuruda bulundum fakat antrag geri geldi ve benden mit fetrach istiyolar malesef bendede o yok tek kayitli adresim var bu durumda ne yapabilirim 5 aylik alacak param var yanicak mi simdi cvp yazarsaniz sevinirim

Son Yüklenenler