'Çocukları Kurtarın Vakfı Açıkladı'

“Yemen’de 85 Bin Çocuk Açlıktan Ölmüş Olabilir”

İngiliz yardım kuruluşu Çocukları Kurtarın Vakfı, Yemen'de 2015 senesinden bu yana 85 bin çocuğun açlıktan öldüğünün tahmin edildiğini duyurdu.

© Suzanne Tucker@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

İngiliz yardım kuruluşu Çocukları Kurtarın Vakfı (Save the Children) tarafından hazırlanan rapor, Yemen’de 4 senedir devam eden savaştan dolayı mağdur olmuş çocukların durumunu gözler önüne koyuyor. Hastalık, açlık ve şiddet ile mücadele etmek durumunda bırakılan çocukların bir çoğu evlerini terk etmek zorunda bırakıldı. Vakıf tarafından hazırlanan rapora göre Yemen’de zorunlu göçe tabi tutulan çocukların sayısı 1.5 milyonu buluyor. Bu rakam da toplamda 28 milyonu bulan Yemen nüfusunun 10’da birine karşılık geliyor. 

6 Ayda Yarım Milyondan Fazla Çocuk Evlerini Terk Etti

Birleşmiş Milletler’e göre ise saldırıların yoğunlaştığı Hudeyde şehrinde sadece son 6 ayda yarım milyondan fazla çocuk evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu da Temmuz ayından beri günlük ortalama iki binden fazla çocuğun göç ettiği anlamına geliyor. Bununla beraber çocuk ve diğer sivillerin evlerini terk etmesi çatışmalardan da kurtuldukları anlamına gelmiyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında yaşanılan olayda çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Hudeye şehrinden kaçmaya çalışan bir grup insanın üzerine yapılan hava saldırısı sonrası 22’si çocuk toplam 27 kişi hayatını kaybetmişti. Daha yakın bir tarihte ise Hacca şehrinde yerinden edilmiş kişileri ağırlayan bir merkeze yapılan saldırıda ise 8 sivil hayatını yitirmişti. 

14 Milyon Kişi Açlık Riski Altında

28 milyon kişinin yaşadığı Yemen’de 2015 senesinden beridir devam eden saldırılarda toplam 2,9 milyon kişinin evlerini terk etti. Nüfusunun yaklaşık yarısını (14 milyon) çocukların oluşturduğu Yemen’de, 1.5 milyon çocuk göç etmek zorunda bırakıldı. 14 milyon kişinin açlık riski altında olduğu belirtilen ülkede sağlık ve eğitim konusunda destek alamayan çocuklar yetersiz beslenme ve hastalık riski ile de karşı karşıyalar. Çocukları Kurtarın Vakfı, 2015 senesinden bu yana 85 bin çocuğun açlıktan öldüğünün tahmin edildiğini duyurdu.(eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler