'KANADA'

Quebec Başbakanı Legault: “Eyalette İslamofobi Sorunu Yok”

Kanada’da 2017 yılında 6 Müslümanın hayatını kaybettiği cami saldırısının gerçekleştiği Québec Eyaleti'nin Başbakanı François Legault, eyaletlerinde İslamofobi problemi olmadığını savunarak İslamofobi ile mücadele çerçevesinde düzenlenecek organizasyonun yapılmasına müsade etmedi. 

7 Şubat 2019 admin

Kanada’da Quebec City İslam Kültür Merkezi Camisi’ne 29 Ocak 2017’de gerçekleştirilen ve 6 Müslümanın hayatını kaybettiği saldırının ikinci yıl dönümünde İslamofobiye dikkat çekmek için düzenlenecek organizasyon eyelet başbakanına takıldı. Quebec Başbakan Yardımcısı Genevieve Guilbault’un İslamofobi ile mücadele çerçevesinde düzenlenmesini önerdiği organizasyona Quebec Başbakanı François Legault karşı çıktı. Legault karşı çıkmasına neden olarak da Quebec’de İslamofobi probleminin olmadığını gösterdi.

“Sözleri Bölgedeki İslamofobi Gerçeği İle Çelişiyor”

Konu ile ilgili açıklama yapan Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi (CNMC), Başbakan Legault’un tutumunun cami saldırısında hayatını kaybeden Müslümanların ailelerine bir hakaret olduğunu aktardı. CNMC Başkanı Ihsan Gardee, Legault’un sözlerinin bölgedeki İslamofobi ile çeliştiğine dikkat çekti. Başbakanın sözlerinden dolayı özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan Başbakan’ın sözlerine Twitter’dan tepki gösteren Quebec Solidaire Partisi’nin sözcüsü Manon Masse, “François Legault, geçeklere gözlerini kapatarak problemleri çözebileceğine gerçekten inanıyor mu?” sorusunu yöneltti.

Sosyal medyada Başbakan’a tepki gösteren başka bir Twitter kullanıcısı ise oturduğu mahallede otobüs durağına yapıştırılan bir afişi paylaştı. “Çocuklarımızı koruyalım yarın çok geç olacak” ifadelerine yer verilen afişte, İslam ve Müslümanlara yönelik ağır hakaretler yer verildiğini aktardı.

İslamofobi’de Artış Yok İddiası

Artan tepkiler sonası Legault’un kabinesinden açıklama yapıldı. Legault’un Quebec’de İslamofobik bir akımın olmadığına dikkat çekmek istediği savunulurken, İslamofobi, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve nefretin var olduğu ancak İslamofobinin arttığına yönelik bir bulgunun olmadığı iddia edildi.

Kanada‘da Waterloo Üniversitesi tarafından geçen yıl yapılan araştırma, ülkede Müslümanlara dair hakim algı ve Müslüman karşıtı nefret eylemleri ile ilgili çarpıcı verileri ortaya koymuştu. Müslümanların, Kanada’nın diğer demografik gruplarına göre daha fazla ayrımcılığa uğradığının belirtildiği araştırmada Quebec’deki siyasi liderlerin de şehirdeki İslamofobi’yi hafife aldıklarına dikkat çekilmişti.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler