'Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'

Fransa’da Bu Pazar Seçim Olsa Aşırı Sağ Yine İkinci Tura Kalıyor

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinden 2 yıla yakın bir zaman sonra yapılan anket, Cumhurbaşkanı Macron'un en güçlü rakibinin aşırı sağcı Marine Le Pen olduğunu ortaya koydu.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Fransa’da araştırma şirketi Ifop tarafından gerçekleştirilen anket, 17 Kasım’dan beri devam eden sarı yeleklilerin gösterileri nedeniyle zor günler geçiren Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, bu pazar seçim olması durumunda yeniden cumhurbaşkanı seçileceğini ortaya koydu. 

Marianne dergisinde yayınlanan anket sonuçlarına göre bu pazar seçim olması durumunda Cumhurbaşkanı Macron, ikinci turda vatandaşların yüzde 56’sının oyunu alarak yeniden ipi göğüsleyebiliyor. Macron’un ikinci turdaki rakibinin ise yine 2017’deki seçimlerde olduğu gibi aşırı sağ siyasetçi Marine Le Pen olacağı kaydedildi. Ulusal Birliktelik Partisi lideri Le Pen’in oyunu ise 2017’ye oranla 10 puandan fazla artırarak yüzde 44’e yükselttiği bildirildi.

Aşırı Sağın Oylarında Patlama

Seçimlerin ilk turunda ise Cumhurbaşkanı Macron’un bir önceki seçimlere nazaran oyunu 6 puan artırdığı gözlemlendi. Son seçimlerin ilk turunca yüzde 24 alan Cumhurbaşkanı Macron’un bu hafta seçim olması durumunda yüzde 30 oy alacağı duyuruldu. Macron ile birlikte seçimlerin ilk turunda oyunu en çok artıran lider ise Marine Le Pen oldu. 2017’de düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 21 alan Le Pen’in oyunun bu pazar seçim olması durumunda yüzde 27 yükselteceği belirtildi.

Önceki Dönemin İktidar Partisi’nin Oyu Yüzde 3’e Geriledi

Bu iki liderin dışında kalan diğer tüm adayların ise kan kaybettiği gözlemlendi. Ankete göre seçimlerin ilk turunda Le Pen’den sonra 3’üncü sırada yüzde 12’lik oy oranı ile Ulusal Sol Cephe’nin lideri Jean-Luc Melenchon yer alıyor. Yine merkez sağın en güçlü partisi konumundaki Cumhuriyetçi Parti’nin lideri Laurent Wauquiez’un oy oranı ise yüzde 8 olarak ölçüldü. Bir önceki dönem François Hollande’ı Elysee’ye taşıyan Sosyalist Parti’nin(PS) adayı Olivier Faure’un oy oranının ise sadece yüzde 3’de kalacağı duyuruldu. 

Fransa’da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım 2018’de başlayan ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimine isyana ve öfkeye dönüşen sarı yeleklilerin eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosu haline dönüşmüştü. Gösterilerde 11 kişi hayatını kaybetti ve 2 binden fazla kişi yaralandı, yaklaşık 6 bin kişi gözaltına alındı, binden fazla kişi hapis cezasına çarptırıldı. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler