'Dövizle Askerlik'

Yeneroğlu’ndan “Dövizle Askerlik” Uyarısı: “Vatandaşlıktan Çıkma Durumları Yaşanabilir”

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, 5 bin 113 Euro'ya çıkarılan dövizle askerlik ücretinin karşılanamayacak bir yük oluşturup bazı vatandaşların uzun süre Türkiye’ye gelememesine neden olabileceği uyarısında bulundu.

@AA değişiklikler: Perspektif

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından önceki gün açıklanan yeni askerlik sisteminde yurt dışında bulunanlar için paralı askerlik ücretinin 5 bin 113 Euro’ya çıkarıldığı duyurulmuştu. Konu ile ilgili açıklama yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, dövizle askerlik için ödenecek meblağın artırılmasının yurt dışında yaşayan Türkler için karşılanamayacak bir yük oluşturacağı ve bunun da bazı vatandaşların uzun süre Türkiye’ye gelememesine neden olabileceği uyarısında bulundu. 

Yeneroğlu, yeni dövizle askerlik ücretinin açıklanmasından sonra yurt dışında yaşayan vatandaşların tepkilerini telefon, e-mail veya sosyal medya aracılığıyla dile getirdiğine dikkat çekerek, “Öngörülen yeni sistemde Türkiye’deki yükümlülere ya askerlik hizmetini yapma ya da bedelli askerlik imkanından faydalanma alternatifleri sunulmaktadır. Ancak yurt dışında yerleşik bir yükümlü için ‘içinde bulunduğu şartlar nedeniyle’ sadece dövizle askerlik imkanı söz konusudur. Öte yandan yurtdışındaki insanlarımızın sosyo ekonomik şartlarını dikkate aldığımızda ödenecek meblağın artırılması, karşılanamayacak bir yük oluşturabilecektir. Bu da bazı vatandaşlarımızın uzun süre Türkiye’ye gelememesine neden olabilecektir. Ayrıca yurt dışındaki gençlerimiz açısından baktığımızda zaten doğdukları ve yaşadıkları ülkenin vatandaşı olmaları sebebiyle Türk vatandaşlığından çıkma durumları yaşanabilecektir.” ifadelerini kullandı. 

“Endişeler Değerlendirmeye Alındı”

Mustafa Yeneroğlu, dövizle askerlik meselesinin, diaspora politikalarının bir gereği olarak, Türkiye ile olan bağın muhafaza edilerek daha da güçlendirilmesi için kolaylaştırıcı yöntemle ele alınmasının faydalı olacağına vurgu yaptı. Yeneroğlu, “Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın meselelerini takip eden bir milletvekili olarak bu düşüncelerimizi konunun gündeme gelmesinin ardından Milli Savunma Bakanımızla paylaştık, önerinin tekrar değerlendirilmesi gerektiğini belirttik. Endişelerimizi aynı zamanda Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz ettik.” dedi. Milli Savunma Bakanlığı’nın kamuoyu ile paylaşılan yeni askerlik sistemiyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini kaydeden AK Parti İstanbul Milletvekili, dövizle askerlikle ilgili yurt dışındaki Türklerin endişelerinin değerlendirmeye alındığını söyledi. 

Milli Savunma Bakanı Akar, önceki gün katıldığı AA Editör Masası’nda yaptığı açıklamada “Bedelli askerlik ücreti bugün itibariyle 31 bin 343 TL ve her 6 ayda bir bu ücret artacak” açıklamasında bulunmuştu. Yurt dışında bulunanlar için paralı askerlik ücretinin ise bedellinin Euro karşılığı olduğu ve bugün itibariyle bu ücretin 5 bin 113 Euro’ya tekabül ettiği belirtildi.reporter.gif(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#2

*Tüm alanları doldurunuz

  • kenan yigit
    2019-05-22 04:08:19

    biz zar zor gecinirken avrupada bu parayi nasil ödeyecez bunu hic degerlendirme yapiyorlarmi acaba böyle sacma sapan sistem olmaz cok genc vatandaslikdan cikar bundan emin olun cünkü cok avrupada türkler bu askerlik yüzünden memleketine gidemiyor

  • Ahmet Cuheyla
    2019-03-18 20:33:27

    O kadar para verecegime ben de cikardim vatandasliktan, Turkiye pasaportunun Almanya pasaportunun yaninda pek degeri yok.

Son Yüklenenler