'Almanya'

Almanya’da “Cami Vergisi” Tartışması Yeniden Gündemde

Alman Federal Hükûmeti ülkedeki camilere yurt dışından gelen mali yardımları durdurmak amacıyla “cami vergisi” getirmeye hazırlanıyor. Yasa tasarısıyla İslami kuruluşların dış kaynaklara bağımlılığının azaltılması ön görülüyor.

18 Mayıs 2019 admin
@Shutterstock değişiklikler: Perspektif

Nüfusun yaklaşık yüzde 6’sını Müslümanların oluşturduğu Almanya’da hükûmet ülkedeki İslami kuruluşların finansmanının ülke içinde yaşayan Müslüman vatandaşlar tarafından sağlanmasını öngören yeni bir düzenleme getirmeye hazırlanıyor.

Welt am Sonntag gazetesinin haberine göre Federal Hükûmet cami vergisini yurt dışından bağımsız bir cami finansmanı için “muhtemel bir yol” olarak gördüklerini açıkladı. “Cami vergisi” ile yurt dışından gelen “anti-demokratik ya da radikal” etkilerin azaltılması planlanıyor.

Almanya’daki camilerin büyük ölçüde yurt dışından gelen yardımlarla finanse ediliyor olması Alman kamuoyunda bir süredir tartışılıyordu. Bilhassa Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ülkedeki 900 camisiyle tartışmaların odağındaki kuruluş olarak öne çıkıyor. Alman hükûmeti geçtiğimiz yıllarda Türkiye’yi Diyanet imamları aracıyla ülkede casusluk faaliyeti yürütmekle suçlamıştı.

Eyaletler Destek Veriyor

Die Welt gazetesinin düzenlediği ankete göre eyaletlerin büyük çoğunluğu olası bir “cami vergisi” düzenlemesine sıcak bakıyor. Baden-Württemberg Eyaleti İçişleri Bakanlığı sözcüsü hem teolojik içerik hem de siyasi görüş anlamında ” radikal İslamcı veya anti-demokratik içerik ve niyetlerin desteklendiği” dış etkilerin tehdidine dikkat çekerek “cami vergisi bu hususta doğru bir çözüm yolu mu muhakkak görmeliyiz” diyerek tasarıya destek verdi.

Mecklenburg- Batı Pomerania Eyaleti İçişleri Bakanlığı da kilise modeline dayalı bir cami finansmanı fikrine açık olduklarını, “olası bir radikalleşme tehlikesine” karşı Almanya’da camiler üzerindeki dış etkilerin önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.

Tasarıyla ilgili olarak Berlin Senatosu’ndan bir sözcü de yurt dışından bağımsız bir cami finansmanının desteklenmesi gerektiğini belirterek, Berlin Kültür Senatörü Klaus Lederer’in (Der Linke) önerisine dikkat çekti. Lederer, kilise ya da cami vergisi yerine vergi mükelleflerinden hepsini kapsayan bir “kültür vergisi” alınması teklifinde bulunmuştu.

Cami vergisinin, Almanya’da Hristiyanlardan dinî kurumları finanse etmek için alınan verginin kapsamını Müslüman toplumu da içine alacak şekilde genişletmek suretiyle toplanılması planlanıyor. Ancak bunun için öncelikle İslami kuruluşların kamu hukukuna bağlı tüzel kişilikler olarak tanınması gerekiyor. (mk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler