'Marwa el-Sherbini Cinayeti'

Irkçı Cinayete Kurban Giden Marwa el-Sherbini Ölümünün 10. Yılında Anılıyor

Almanya'nın Dresden şehrinde uğradığı ırkçı saldırı sonrası hayatını kaybeden Marwa el-Sherbini ölümünün 10. yılında anılıyor.

Almanya’nın Dresden şehrinde 1 Temmuz 2009 tarihinde ırkçı ve İslamofobik cinayete kurban giden Marwa El-Sherbini’nin (Merve El Şerbini) ölümünün üzerinden 10 yıl geçti. Dresden Eyalet Mahkemesi’nde İslam karşıtı Alex Wiens’in saldırısı sonrası hayatını kaybeden Marwa el-Sherbini vefatının 10. yılında anılıyor. 

El-Sherbini için bugün olayın gerçekleştiği Dresden Eyalet Mahkemesi’nde bir tören düzenlenecek. Ayrıca cinayetin 10. yılında ilk kez Dresden Belediyesi de bir anma etkinliği geçekleştirilecek. Salı günü de Saksonya Eyalet Bakanlığı tarafından “Dresdenli kadınlarız” başlığı ile bir fotoğraf sergisinin açılacağı duyuruldu. Ayrıca Marwa el-Sherbini’nin anısına bu hafta yine Dresden’de sessiz yürüyüşün de düzenlenmesi planlanıyor. 

Uluslararası Marwa El-Sherbini Ödülü Verilecek

Öte yandan Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) bugün ilk kez Uluslararası Marwa El-Sherbini ödülü verecek. Ödül, Solingen’de 26 yıl önce düzenlenen ırkçı saldırıda beş yakınını kaybeden Mevlüde Genç ile Yeni Zelanda’da 51 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısında eşini kaybeden Farid Ahmed’e takdim edilecek.

Mahkeme Salonunda Katledilmişti

Marwa el-Sherbini, 2009 yılında çocuk parkında ırkçı hakarete maruz kaldığı olayın mahkemeye aksettirilmesi sonrası şahit olarak davet edildiği Dresden Eyalet Mahkemesi’nde eşinin ve üç yaşındaki oğlunun gözlerinin önünde 18 kere bıçaklanarak öldürülmüştü. Eşini korumaya çalışan Elwy Okaz da saldırganın bıçak darbelerinden nasibini almış, mahkeme salonunda görevli polisler de saldırgan sanarak Okaz’ı bacaklarından vurmuştu. Acılı eş, olay sonrası 3 yaşındaki oğluyla birlikte Almanya’yı terketmişti. 

Mahkemenin Sorumluluğu İle İlgili Araştırma Yapılmasına İzin Çıkmadı

Öldürüldüğünde 3 aylık hamile olan El-Sherbini olayı, Almanya’da açıkça belirlenmiş olan ilk İslamofobik cinayet olarak kayıtlara geçti. Ancak hükümet ve Alman medyasının cinayete yaklaşımı ise uzun yıllar tartışma konusu olmuş, cinayete yeterince ilgi gösterilmediği kaydedilmişti. Cinayetin mahkeme salonunda işlenmiş olması da tartışmaların merkezine yerleşirken, katilin Sherbini’yi bir mektup ile tehdit etmesine rağmen yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığı ortaya çıkmıştı. El-Sherbini’nin ailesinin cinayette Saksonya yargısının sorumluluğunu  araştırılması için yaptığı başvuru ise yine reddedilmişti. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler