BM’den İklim Değişikliği Uyarısı: Milyonlar Yoksulluğa Sürükleniyor
Birleşmiş Milletler, iklim değişikliğinin tehlikelerini ayrıntılandıran ve özellikle önümüzdeki yıllarda yoksulluk konusunun nasıl şekillendireceğine odaklanan yeni bir rapor yayımladı. Hazırlanan bu rapor iklim değişikliğinin bir sonucu olarak milyonların daha da fakirleşeceğini ortaya koyuyor.
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan rapor, geçmiş iklim raporlarını da göz önüne alarak hükümetleri Paris İklim Anlaşması’nda belirtilen adımlardan daha fazlasını yapmaya davet ediyor. İklim değişiklikleri nedeniyle göç edenler, azalan doğal kaynaklar ve şiddetli hava olayları gibi sorunlardan bahseden raporda, bu durumun devam etmesi neticesinde zengin ve fakirlerin arasındaki uçurumun daha da derinleşeceği ve küresel ısınmanın bu bölünmeyi de tetikleyeceğine dikkat çekildi.
Raporun yazarı ve Birleşmiş Milletler Aşırı Yoksulluk ve İnsan Hakları Özel Raportörü olan Philip Alston ise konuyla ilgili olarak Paris İklim Anlaşması’nda belirtilen mevcut hedeflere ulaşılsa bile şu anda devam eden sürecin milyonlarca insanı daha da fakirleştireceği uyarısında bulundu. İklim değişikliğinin kalkınma, sağlık ve yoksulluğun azaltılması konusunda dünyada son 50 senede sağlanan başarıyı tehdit ettiğinin altını çizen Alston, 2030 yılına kadarki süreçte 120 milyondan fazla kişinin iklim değişikliği nedeniyle fakirlik ile karşı karşıya olma ihtimalinin olduğunu belirtti.
Dünya Bankası verileri ve iklim değişikliğine yönelik diğer hükümetlerarası panellerden gelen rakamlara dayanarak hazırlanan raporda, onlarca sene içerisinde yaşanması olası bir kaç derecelik hava değişiminin insanları nasıl etkileyeceği konusunda yorum ve tahminlerde bulunuyor. Yaşanılacak olası açlık ve suya erişimi olmayan kişilerin sayısındaki artışa dikkat çeken raporda ayrıca yetersiz beslenme, sıtma, ishal ve diğer birkaç nedenden dolayı 2030 senesine kadar 250.000 ek ölümün yaşanabileceği endişesinde bulunuluyor.
“İklim Apartaydı”
Bununla birlikte rapor ayrıca karbon salınımındaki bölgesel dağılımlar üzerinde dururken, zengin bölgelerden havaya yayılan karbon salınımının adaletsiz bir şekilde dünyanın geri kalanında bulunan yoksulları vurduğunun altını çiziyor. Dünya nüfusunun yarısını oluşturan 3.5 milyar kişinin karbon salınımının sadece yüzde 10’undan sorumlu olduğunun belirtildiği rapor, en zengin yüzde 1’den birisinin ise yüzde 10’dan sorumlu kişilerden herhangi birinden 175 kat daha fazla karbon salınımından sorumlu olduğunu ortaya koyuyor.
Philip Alston ise bu konuyla ilgili olarak yoksul insanların küresel salınımın sadece ufak bir kısmından sorumlu olmasına rağmen bu durum neticesinde oluşacak iklim değişikliğinden dolayı bu kişilerin kendilerini korumak için en az kapasiteye sahip olacaklarını söyledi. Zenginlerin ısınma, açlıktan korunma veya çatışmalardan kaçınması adına “iklim apartaydı” senaryosunun göze alındığını belirten Alston, ödenen bedelin ise dünyanın geri kalanını acı çekmeye zorladığını söyledi.
İklim Değişikliği İnsan Haklarını Tehdit Ediyor
Gıda güvenliği, barınma veya suya erişim gibi konuların dışında iklim değişikliğinin demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi politik konularda da zarar vereceğinin belirtildiği raporda, oluşacak kitlesel göç tehdidinin milliyetçilik, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve diğer tepkileri de beraberinde getireceğini ve böyle bir ortamda insani ve siyasi hakların çok savunmaz durumda kalacak olacağı iddia edildi.(eg)