'Belçika'

Belçika’da Bir Caminin Daha Tanınma Ruhsatı İptal Ediliyor

Belçika’da selefi eğitim verildiği iddiası ve kadın karşıtı açıklamalar yapmasından dolayı hakkında uzaklaştırma kararı alınan bir imamın yeniden işe başlaması nedeniyle Al-Ihsaan Camii'nin tanınma ruhsatının iptali için prosedür başlatıldı.

9 Ağustos 2019 admin
@ AA değişiklikler: Perspektif

Belçika’nın Flaman Bölgesi’ndeki Leuven şehrinde bulunan Al İhsaan Camii’nin tanınma ruhsatının iptali için prosedür başlatıldı. Flaman Bölgesi İçişleri Bakanı ve Geçici Başbakanı Liesbeth Homans buna gerekçe olarak camide selefi bir kurum tarafından ders verilmesi ve daha önce kadın karşıtı açıklamalar yapması üzerine hakkında uzaklaştırma kararı alınan bir imamın yeniden işe başlamasını gösterdi. Liesbeth Homans, son kararın verilmeden önce belediyenin ve ülkedeki resmi İslam temsil kurumu olan Executief’in konu ile ilgili raporlarının beklendiğini duyurdu.

Belediye ve Executief’e Detaylı Bir Bilgi Verilmedi

Belediye ve Executief açıklamalarında ise tanınma ruhsatının iptali prosedürünün başlatılma sebebi ile ilgili kendilerine detaylı bir bilgi verilmediğini duyurdu. Homans, kendisine ulaşan bilginin özel olmasından dolayı içeriğini paylaşamayacağını kaydederken, istihbarattan da konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Leuven Belediye Başkanı Mohamed Ridouani, bu tutumun negatif bir hava oluşturduğunu söyledi. Caminin cevap hakkı olmadan, içeriği belirsiz bir dosya üzerinden yaftalandığını vurguladı. Mohamed Ridouani, Homans’ın belediye ile iletişime geçmeden konuyu medyaya yansıtmasına da sert tepki gösterdi. Ridouani, “Bizimle özelden hiçbir iletişim kurmadan, kimseyi bilgilendirmeden bir toplumu tehlikeli ve aşırıcılıkla suçladı. Kendisinden gelen mektup kısa, hiçbir detay içermeyen ve hatalarla dolu olan garip bir mektup.” ifadelerini kullandı. Leuven Belediyesi’nin yapmış olduğu resmi açıklamada da, Al-İhsaan Camii’nin; bulunduğu mahalle, emniyet güçleri, belediye ve diğer partnerlerle iyi ilişki halinde olduğunu ve yıllık aktivite raporlarına göre açık görüşlü ve pozitif çalışmalarla topluma katkıda bulunduğuna dikkat çekildi. Aynı açıklamada ayrıca bir caminin tanınmış olmasının devlete kontrol imkânı sunduğunu ve tanınma ruhsatının iptalinin var olan ortak çalışma ve kontrolü yok edeceğinin de altı çiziliyor. 

“Şimdiye Kadar Ne Cami Ne de İmam İle İlgili Herhangi Bir Şikayet Almadık”

Konu ile ilgili Knack dergisine açıklamalarda bulunan Executief Başkanı Mehmet Üstün ise şu ifadeleri kullandı: “Bahsi geçen imam hakkında 6 ay uzaklaştırma kararı verildi. Kendisi insan haklarını, kadın haklarını ve çocuk haklarını onayladığı bir antlaşmaya imza attı. Şimdiye kadar ne cami ne de imam ile ilgili herhangi bir şikayet almadık. Cami yönetimi selefiliğe karşı olduklarını söyledi. Bakan da mektubunda tam olarak hangi nedenden dolayı tanınmalarını iptal etmek istediğini söylemiyor. Tek söylediği eylül ayında bir rapor beklediği. Ama hangi konu ile ilgili rapor vermemiz gerektiğini kimse bilmiyor.”

Cami Yönetimi: Bakanın Söylediklerini Kabul Etmiyoruz

Cami yönetimi ise bakanın söylediklerini kabul etmediklerini ve kadın haklarına saygı duyduklarını açıkladı. Ayrıca Flaman hükümetinin bu prosedürü başlatmadan önce cami yönetimi ile görüşmemesinden de rahatsızlık duyduklarını kaydettiler. Rapor teslimatı için 60 gün mühletleri olan belediye ve Executief ellerindeki kısıtlı bilgilerle rapor hazırlığı aşamasındalar. Raporların bağlayıcı olmamasından dolayı bakan raporlarda bildirilen görüşlere rağmen karar vermekte ise özgür. 

Al İhsaan Camii 2017’de camide görevli bir imamın kadınlara hata yaptıklarında hafifçe misvakla vurulabileceğini vaaz etmesi üzerine ülke gündeminde yer almıştı. Bahsi geçen imam ile ilgili Belçika’nın resmi İslam temsil kurumu olan ve imamların atanmasından sorumlu olan Executief tarafından anında uzaklaştırma kararı alınmış ve imamın cami lokallerine girmesi yasaklanmıştı. 

Daha önce DİTİB Camisinin Ruhsatı İptal Edilmişti

Belçika’nın Flaman bölgesinde toplam 27 tanınmış cami bulunmakta. Tanınma ruhsatının iptal prosedürü ise ikinci kez uygulanıyor. İlk uygulanışı Beringen şehrinde bulunan Diyanet’e bağlı olan Fatih Camisi için geçekleştirilmişti. Karar, camide Türkiye’de gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Gülen örgütü üyelerinin “vatan haini” olarak damgalandığı iddiaları ve bu olayın Belçika’daki Türk toplumunu ayrıştırdığı gerekçesiyle verilmişti. Tanınma ruhsatı iptal edilen bir cami devletten aldığı sübvansiyonu da kaybetmiş oluyor. (nsa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler