'Aşırı Sağ Tehlikesi'

Aşırı Sağcı Web Sitesi 8chan’e Yeni Zelanda’da Yasak

Yeni Zelanda’da telekomünikasyon sağlayıcısı şirket, aşırı sağ fikirlerin paylaşım adresi haline gelen 8chan sitesini yasakladı. 

@Shutterstock değişiklikler Perspektif

Yeni Zelanda’nın en büyük telekomünikasyon şirketlerinden birisi olan Spark, radikal görüşteki kişilerin paylaşım adresi haline gelen 8chan sitesini, Amerika’nın El Paso kentindeki saldırılar sonrası yasaklama kararı aldı. Sitede daha önce toplamda yaklaşık 70 kişinin yaşamını yitirdiği Christchurch ve El Paso saldırılarının duyurularına yer verilmişti.

Yeni Zelanda’nın Sansür Şefi David Shanks, Spark’ın aldığı bu kararını destekleyerek terörü destekleyen platformların internette veya herhangi bir yerde hoş görülmemesi gerektiğini söyledi. 8chan’in erişime kapatılma kararının cesur ve anlamlı olduğuna değinen Shanks, siteyi ise “beyaz üstünlükçü katilin seçim platformu” olarak niteledi. Spark şirketi ise 8chan’in “tekrarlanan kural ihlalleri” ve “zararlı içerikler” barındırması nedeniyle müşterilerine kapattıklarını açıkladı. 

Saldırgan Bildiriyi 8chan’de Yayınladı

Bununla birlikte siteye siber güvenlik hizmeti veren Cloudflare şirketi de El Paso saldırısının failinin saldırı öncesi 8chan’de paylaştığı uzunca bir bildirinin ortaya çıkması sonrası verdiği hizmeti geri çekme kararı almıştı. Bundan sonraki süreçte siber güvenlik şirketleri tarafından ambargoya maruz kalan 8chan sitesi için herhangi bir şirket henüz güvenlik hizmeti sağlamamakta ve bu sebepten dolayı ise site aktif bir şekilde kullanılamamaktadır. Yeni Zelandalı şirket aldığı bu kararla site eğer tekrar aktifleşirse Yeni Zelanda’daki müşterilerinin bu siteye erişemeyeceğini açıkladı. Spark ayrıca 8chan’in engelledikleri tek web sitesi olduğunu da hatırlattı.

Güvenlik hizmeti veren Cloudflare şirketi ise El Paso’daki saldırılar sonrası 8chan web sitesine bir süre daha hizmet sağladıktan sonra aldığı kararla bu hizmeti durdurduğunu açıklamıştı. Toplamda 12 milyona yakın müşteriye hizmet veren Cloudflare şirketi daha önce ise ABD’nin Charlottesville kentinde ırkçı beyazlar ve karşıtları arasında yaşanan olaylar neticesinde beyaz ırkçılığını savunan The Daily Stormer sitesini müşteri listresinden çıkarma kararı almıştı.

Aşırılık ve Terörizmin Önlenmesi Gerekiyor

Mart ayında Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde yapılan cami saldırıları sonucu ülkenin başbakanı Jacinda Ardern, internet sağlayıcıları ve sosyal medya şirketlerine yönelik olarak terörizm ve şiddet içeriklerini ortadan kaldırmak için küresel düzeyde çaba sarf etmişti. Özgür, açık ve güvenli bir internetin ilkelerini korumak istediğini söyleyen Ardern, ancak yaşanılan bu sürecin ifade özgürlüğü ile ilgili olmadığını ifade ederek aşırılık ve terörizmin önlenmesi gerektiğini belirtti. (eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler