'Amerika'

Filistin’e Girişi Engellenen ABD Kongre Üyesi Tlaib Gözyaşlarını Tutamadı

Filistin'e girişi engellenen ABD Temsilciler Meclisi vekili Rashida Tlaib gözyaşlarını tutamadığı basın açıkmasında, "Ben özgürlük kuşuyum. Bu şartlar altında oraya giderek neden kafese gireyim." ifadelerini kullandı.

ABD Kongre Üyesi Rashida Tlaib@ twitter@ değişiklikler: Perspektif

İsrail hükümeti tarafından Filistin’e girişi engellenen ABD Temsilciler Meclisi vekili Ilhan Omar ve Rashida Tlaib, söz konusu yasağın, kendilerini seçilmiş Kongre üyeleri olarak işlerini yapmaktan alıkoyduğunu ve kasıtlı yapıldığını söylediler.

Vekil Omar ve Tlaib, İsrail hükümetinin Perşembe günü ABD Başkanı Donald Trump‘ın çağrısıyla kendilerine ülkeye giriş yasağı uygulamasına ilişkin ortak basın açıklaması yaptı.

Gözyaşlarına Hakim Olamadı

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Filistin kökenli ABD’li vekil Tlaib’in, konuşma sırasında zaman zaman duygulandığı görüldü. Tlaib, ailesi Filistin’de yaşamasına rağmen Netanyahu hükümetinin kendisini ülkeye sokmama girişimini “kasıtlı küçük düşürme çabası” olarak nitelendirdi.

Bununla beraber, İsrail’in aile ziyareti kapsamında kendisinin Filistin’e girişine izin vereceğini açıklamasına rağmen neden gitmediğine yönelik bir soruya cevap veren Tlaib, söz konusu kararı ailesi ile birlikte aldığını belirterek şunları söyledi: “Ben özgürlük kuşuyum. Bu şartlar altında oraya giderek neden kafese gireyim? Seçimleri kazanarak büyükannemi başını havaya kaldırıp, gururlandırmışken, neden (İsrail’e) boyun eğeyim? Bu ziyareti iptal etme kararını sabah 3’te kendisi ve ailemin diğer fertleriyle yaptığım görüşme neticesinde aldım.”

İsrail’e Yardımları Gözden Geçirme Çağrısı

Ilhan Omar ise İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hükümeti tarafından uygulanan söz konusu yasağın, kendilerini seçilmiş Kongre üyeleri olarak işlerini yapmaktan alıkoyduğunu ve kasıtlı yapıldığını ifade etti.

ABD’li siyasetçilere İsrail’e yapılan finansal yardımı gözden geçirmeleri çağrısında bulunan Omar, şu ifadeleri kullandı: “İsrail’e, bölgedeki önemli bir müttefikimiz ve Orta Doğu’daki sözde ‘tek demokrasi’ olması sebebiyle yıllık 3 milyar dolardan fazla yardım yapıyoruz. Ancak seçilmiş Kongre üyelerini ülkeye sokmamak ve milyonlarca insanın hareket, düşünce ve kendi geleceğini saptama özgürlüğünü kısıtlamak, müttefikliğe ve demokratik bir ülkeye yakışan bir hareket değil. Şayet müttefikleri olarak İsrail’e yardım edeceksek, Netanyahu hükümetine Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşimleri durdurmalarını ve Filistinlilere tüm hakları vermelerini istemeliyiz.”

Trump: “Tlaib‘in Gözyaşlarına Kanmıyorum”

Öte yandan Donald Trump Twitter’dan, Tlaib ve Ilhan Omar’ın İsrail hükümetinin kendilerine ülkeye giriş yasağı getirmesi hakkında yaptığı ortak basın açıklamasını eleştirdi. Trump, ABD Kongresinin Müslüman vekili Rashida Tlaib‘in, İsrail’e giriş yasağına ilişkin yaptığı basın toplantısında ağlaması hakkında, “Üzgünüm ama Tlaib‘in gözyaşlarına kanmıyorum. Uzun süre, onun şiddetini, çılgınlığını ve en önemlisi sözlerini izledim. Şimdi ağlıyor mu?” ifadelerini kullandı. (AA,P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler