'İslamofobi'

Fransa’da Başörtülü Çalışanın Hukuk Zaferi

Fransa’da kadınlara yönelik ürünler satan Camaïeu mağazası, işten çıkarılan başörtülü çalışanı nedeniyle mahkum oldu.

@Shutterstock değişiklikler Perspektif

Fransa’da Toulouse Temyiz Mahkemesi, Camaïeu mağazasını doğum izninden başörtülü döndüğü gerekçesiyle önce depoda çalışmaya zorlayıp sonra da işten çıkardığı Nadia isimli başörtülü çalışanı nedeniyle mahkum etti. Mahkeme, 2015 yılında yaşanan olaydan 5 yıl sonra verdiği kararda işten çıkarmanın haksız olduğuna hükmederek, eski çalışanın mağduriyetinin giderilmesine karar verdi.

“Kime Ne Giyme Hakkı Olduğunu Söylemeyi Bırakmalıyız”

Mahkeme kararı ile ilgili konuşan Nadia, “Benim için önemli olan yeniden işime geri dönmek değil ama en yüksek ağızdan, her istediğimizi yapmaya hakkımızın olmadığını göstermekti.” ifadelerini kullandı. Bu kararın tüm kadınlar için önemli bir adım olduğunu söyleyen başörtülü kadın, “Ben aynı zamanda kızlarım için de mücadele ettim. Biz, kime ne giyme hakkı olduğunu söylemeyi bırakmalıyız.” dedi.

Doğum İzninden Başörtülü Dönünce İşten Çıkarılmıştı

Fransa’da 2015 yılında yaşanan olayda, kadınlara yönelik ürünler satan Camaïeu mağazasında satış görevlisi olarak çalışan Nadia isimli Müslüman kadın, doğum izninden başörtülü dönünce mağaza yönetiminin tepkisi ile karşılaşmıştı. Genç kadın önce depo ya da çalışanların kullandığı kantinde çalışmaya zorlanmış, bunu kabul etmeyince de işten çıkarılmıştı. Nadia, kendisini müşterilerin görmesinin engellenmeye çalışıldığını kaydederek, mağaza yönetiminin bu tutumu nedeniyle büyük utanç duyduğunu ifade etmişti.

Bu karar sonrası genç anne, Fransa İslamofobi İle Müsade Derneği’nin (CCIF) desteği ile hukuk mücadelesi başlatmıştı.(fk) 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler