'Almanya'

Almanya’da Aşırı Sağa Tepki, Irkçı Saldırıya Uğrayan Türk Aileye Destek

Almanya’nın Herne kentinde aşırı sağcılara karşı düzenlenen mitinge yüzlerce vatandaş katıldı. Irkçı komşusu tarafından yıllardır terörize edilen Yiğit ailesi ve pek çok Türk kökenli vatandaş da mitingde hazır bulundu.

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bulunan Herne şehrinde aşırı sağcı yürüyüşlere karşı bu hafta beşincisi gerçekleştirilen protesto gösterisine çok sayıda vatandaş katıldı. Bündnis Herne (Herne İttifakı) tarafından 16 Eylül Salı akşamı saat 18’de Herne Robert-Brauner-Platz’da düzenlenen miting için toplanan 400’ü aşkın vatandaş aşırı sağcılara tepki gösterdi. Katılımcılar arasında ırkçı komşuları tarafından uzun yıllardır çeşitli saldırılara uğrayan Yiğit ailesi ve çok sayıda göçmen kökenli vatandaşın da bulunması dikkat çekti.

Aynı gün kendilerini “endişeli vatandaşlar” (Alm. “Besorgte Bürger”) olarak tanımlayan 70 kadar sağcı da polis eşliğinde bir yürüyüş gerçekleştirdi. Bir grup vatandaşın ise renkli şemsiyeler ile yürüyüş yapan grubun yoluna çıkarak yüksek sesle Die Ärzte adlı müzik grubunun nazi karşıtı “Schrei nach Liebe” adlı şarkısını söylediği görüldü.

“Sağcılar Davetsiz Misafir”

Önceki haftalardan farklı olarak bu defa Türk kökenli vatandaşların da mitinge yoğun ilgi gösterdikleri görüldü. Türk kökenli pek çok vatandaşı mobilize ederek gösteriye katılmaya çağıran Herne Meclis üyesi ve Uyum Meclisi Başkan Yardımcısı Nurten Özçelik (SPD) de mitingde söz aldı. Yakından takip ettiği Yiğit ailesinin yaşadıklarını aktararak tüm Herne’lileri Yiğit ailesi ile dayanışma içerisinde olmaya çağırdı. “Sağcılara karşı açıkça tepkimizi koymalı ve onlara aramızdaki davetsiz misafirler olduklarını anlatmalıyız. Sağcı ideolojileri kabul etmeyeceğiz, susmayacağız ve başımızı çevirmeyeceğiz. Aşırı sağcılık, yabancı düşmanlığı ve antisemitizm karşısında cesur olmak gerekiyor. İnsan hakları ve demokrasinin korunmasını destekliyor ve her türlü ayrımcılığa karşı duruyoruz.” dedi. İnsanlardaki hoşnutsuzluk hissinin toplumda radikal ideolojilerin yayılmasına ve yerleşmesine neden olmaması gerektiğini de vurgulayan Özçelik, “vatandaşlarına siyasi ve ekonomik anlamda istikrar ortamı sunmak yerleşik siyasi partilerin görevidir” dedi.

Konuşmasının ardından Perspektif’in sorularını yanıtlayan Özçelik, Yiğit ailesinin yaşadıkları ile ilgili olarak “En baştan beri yapılması gerekenler yapılmadı, mesele hafife alındı. Belirli kriterlere bakarak saldırılarda yabancı düşmanlığı olduğunu kolayca tespit edebilirlerdi. Ancak polis bu konuyu ciddiye almadı.” Bunun arkasında yatan neden olarak ise genelde lobisi olmayan insanların bu tür saldırılara uğradıklarını vurgulayan Özçelik, Türkiye kökenlilerin bu gibi durumlar karşısında yeteri kadar dayanışma sergileyemediğini ve birlik olamadığını belirtti. Yiğit ailesinin yalnız bırakıldığını ve açtıkları davaların birer birer kapatıldığını da aktaran Özçelik, meseleyi takip etmeye başladıkları süreçte ve olayın medyaya yansıyıp duyulmasıyla birlikte polisin ve mahkemelerin tutumunun da olumlu yönde değiştiğine vurgu yaptı. “Bugün Yiğit ailesinin başına gelen yarın hepimizin başına gelebilir, dolayısıyla birbirimize sahip çıkmalıyız” dedi.

Herne’de yaşayan Yiğit ailesi 7 yıl önce satın aldıkları evde son üç yıldır ırkçı ve İslam düşmanı komşularının çeşitli saldırılarına maruz kalıyor. Önce tehdit ve hakaretlerle başlayan saldırılar, şiddetini artırarak korkutucu boyutlara ulaştı. Üç sene önce bir gece yarısı evlerinin önünde park halindeki araçları kundaklanan aile bu saldırıdan bahçeye açılan arka kapıdan kaçarak kurtulabildi. Bunu takip eden süre içerisinde ailenin fertleri, araç ve evleri aynı kişi tarafından birçok kez hedef alındı. Son olarak ise ailenin kedisi Müezzam zehirlenerek öldürüldü.

Her Kesimden Geniş Katılım

Alanı dolduran coşkulu kalabalık içerisinde çocuklu aileler, yaşlı ve genç her jenerasyonu temsilen vatandaşlar bulunuyordu. Perspektif’in mikrofon uzattığı Melek Hanım, Yiğit ailesine destek olalım ve sesimizi duyuralım diye buradayız. Artık bir şeylerin yapılması için yalnız olmadıklarını göstermek istiyoruz.” Derken, üç haftadır aynı meydanda sağcılara karşı düzenlenen gösterilere katıldığını belirten Gazi Bey ise, “Böyle bir şeyin yapılıyor olması bizim açımızdan çok güzel. En azından bu şekilde belki bir nebze sesimizi duyurabiliriz.” dedi. Herne’de ırkçılara karşı beşincisi düzenlenen bu gösteriden, eşinin telefonuna gelen bir mesajla haberdar olarak ilk defa katıldığını belirten Şaban Bey ise Türklerin Alman kökenlilere göre daha az katılım sağladığına dikkat çekti, “Daha fazla katılım göstermemiz güzel olurdu. Yine de güzel. Duyuldukça daha fazla kişinin geleceğini umuyoruz.” dedi.

Perspektif’e konuşan bir diğer katılımcı Sebastian ise, mitinge katılma nedeniyle ilgili olarak “Antidemokratik ve faşist eğilimlere karşı demokratik haklarını kullanarak sokağa çıkmanın, demokratik düzeni kaldırmak isteyenlere karşı bugün burada olduğu gibi barışçıl yollarla mücadele etmenin demokrasiye inanan her vatandaşın bir görevi olduğunu düşündüğüm için buradayım. Ve bunu bugün burada sayısal üstünlüğümüze de bakarak güçlü bir şekilde gerçekleştirebildiğimize inanıyorum.” dedi. “Bugün burada insanların açıkça Nazilerin yürüyüşüne karşı olduklarını ve hoşgörülü bir kentte hoşgörü içerisinde yaşamak istediklerini göstermelerini önemli buluyorum.” diyen Ella ise, önceki haftalara nazaran daha fazla Türk kökenlinin mitinge katılımının sevindirici olduğuna işaret etti.

Meltem Kural

Lisans eğitimini Martin Luther Üniversitesinde Tarih ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümlerinde tamamlayan Kural, Londra Üniversitesi SOAS’ta (School of Oriental and African Studies) Yakın Doğu Çalışmaları alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Kural, Perspektif dergisinin online editörlüğünü yapmaktadır.
Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler