'Belçika'

Belçika’da Sosyalist Parti, MHP’li Siyasetçilerle Görüştüğü Gerekçesiyle Emir Kır’ı İhraç Etti

Belçika'nın başkenti Brüksel’de Türklerin yoğun olarak yaşadığı Saint-Josse-ten-Noode Belediye Başkanı Emir Kır, Avrupa Birliği (AB) kurumlarının daveti üzerine Brüksel'e gelen iki MHP'li belediye başkanı ile görüştüğü gerekçesiyle Sosyalist Parti'den (PS) ihraç edildi.

@facebook değişiklikler: Perspektif

BBC’de yer alan habere göre, milletvekilliğinin yanı sıra, Brüksel’in merkezindeki Saint-Josse-ten-Noode belediye başkanlığını da yürüten Kır, Aralık ayı başında AB kurumlarının daveti üzerine Belçika’ya gelen bir grup Türk belediye başkanı ile yaptığı görüşme nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu.

Belçika’daki en tanınmış Türkiye kökenli siyasetçi olan 51 yaşındaki Kır’ın ihracının, federal hükümet konusunda aylardır süren koalisyon arayışlarını olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

AB kurumları tarafından Belçika’ya davet edilen CHP’li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile MHP’li Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, AKP’li Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, AKP’li Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, MHP’li Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Belçika’da bulundukları süre zarfında Emir Kır’ı makamında ziyaret ettiler.

Kır, ziyaret sonrasında sosyal medya hesabından ziyarete dair bir fotoğraf paylaştı. Fotoğrafta Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı ve Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’ın yer alması sebebiyle, Kır’ın mensubu olduğu Sosyalist Parti’de huzursuzluk yaşandı.

Parti, MHP’li belediye başkanlarının “aşırı sağcı” olarak nitelendirilmeleri gerekçesiyle Emir Kır hakkında disiplin kurulu tarafından inceleme başlattı.

Kır, belediye başkanları ile görüştüğünü; fakat bu kişileri kendsinin davet etmediğini belirtti. Kır, görüşmeyi “değerlendirme hatası” olarak yorumlarken, Sosyalist Parti’nin değerlerine bağlı olduğunu ve aşırı sağın tüm dünyada en güçlü şekilde kınanması gerektiğini ifade etti.

Diğer taraftan Sosyalist Parti, Disiplin Kurulu Toplantısında, parti değerlerine aykırı davrandığı gerekçesiyle Emir Kır’ı partiden ihraç etti.

Kır, partinin kararını “hayal kırıklığı” olarak nitelendirirken kendisinin hala “solcu, inançlı bir dava adamı olduğunu” söyledi. Hayatını daime aşırılıklarla savaşmaya, toplumsal eşitlik için çalışmaya ve insanlara hizmet etmeye adadığını belirten Kır, partisinin kararının adil olmadığını belirtti.

“İnsanlar hayattaki her şeyden kaçabilirler, ancak vicdanlarından kaçamazlar. Bugün, tıpkı politikaya ilk başladığım günkü gibi, vicdanım da rahat” ifadelerinde bulundu.

Kır’ın Sosyalist Parti’den ihracının federal hükümet arayışını olumsuz etkilemesi belirtiliyor. Koalisyon pazarlıklarını sürdüren Sosyalist Parti ile Yeni Flaman İttifakı Partisi, Kır’ın ihraç edilmesi nedeniyle, salt çoğunluk olan 76 sandalyenin altına düşecek. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler