'Kovid-19'

Avusturya’da Kovid-19 Krizinde Kısa Süreli Çalışma (Kurzarbeit) Düzenlemeleri

Avusturya'da Kovid-19'un işveren ve işçiler açısından etkileri büyük. Ülkede kısa süreli çalışma (Kurzarbeit) modeliyle çözüm üretilmeye çalışılıyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Koronavirus salgını Avusturya‘yı zorluklarla karşı karşıya bıraktı. Güvenlik mesafesi, sosyal temaslarda kısıtlamalar, karantinaya alınan belediyeler, kapatılan sınırlar, iptal edilen uçuşlar ve hükümetin aldığı diğer önlemler herkesi etkiledi. Sağlık önlemlerinin yanı sıra ticari ve ekonomik güvencenin de sorgulandığı Avusturya’da bu konularda bazı kararlar alınmış durumda. Şirketler ve çalışanları için ortaya çıkan birçok soru hızlı bir şekilde çözülmeye çalışılıyor.

İşverenler Açısından Alınan Kararlar

Avusturya’da 300 binden fazla küçük işletme ve serbest meslek sahibi bulunmakta. Bu kişilere ilk etapta geri ödenmemek şartı ile 1000 Euro’ya kadar yardımlar verildi. İkinci aşama olarak aylık 2000 Euro’dan başlayan destekler verilmesi planlanıyor. İlk etapta açıklanan 1 milyar Euro’luk destek fonunun, vergiler ve sosyal güvenlik primleri dahil geliri maksimum 60.144 EUR olan mikro girişimciler, serbest meslek sahipleri, serbest çalışanlar ve serbest meslekler için geçerli olacağı açıklandı. 15 milyar Euro’luk acil durum fonu ise, hali hazırda ciddi şekilde zarar görmüş olan tüm şirketlere yardımcı olacak. Kriterler ise henüz açıklanmış değil.

İşverenlere işçilerini kısa süreli çalışma modeline (Alm. “Kurzarbeit”) kayıt ettirmeleri tavsiyesinde bulunuldu. Bu çalışma modelinde işçilerin firmalar için çalıştığı süreler firmalar tarafından kısaltılabilecek ve çalışana sadece çalıştığı sürenin parası ödenecek. Eksik kalan ödemeyi ise İş ve İşçi Bulma Kurumu (AMS) üstlenecek.

İşçiler İçin Alınan Önlemler – İşsizlik Artışı ve Kurzarbeit

AMS Genel Müdürü Johannes Kopf, 16-23 Mart tarihleri arasında 138 bin kişinin işsizlik maaşı için kayıt yaptırdığını açıkladı. Aslında bu hükûmet açısından beklenen bir durumdu. Hükümet işsizler ordusunu öngörerek, kısa süreli çalışma (Alm. “Kurzarbeit”) sisteminin önünü açmış, Çalışma Bakanı Christina Aschbacher, müracaat eden herkesin bu haktan yararlanacağını duyurmuştu. Ülkede kısa süreli çalışma desteği için 1 milyar Euro bütçe ayrılmış durumda.

İşyerlerinin büyük bir çoğunluğu kısa süreli çalışma sistemini hayata geçirdi, ancak işsiz sayısında artış durdurulamadı. Avusturya’da bir önceki yıl 199.934 bin olarak açıklanan işsiz sayısı 562 bini geçti. Eyaletlerde bulunan işçi odaları da işçilere özel destek fonları oluşturdu ve kriterleri yerine getiren işçilere 500 Euro’ya kadar destek fonlarından ödemeler yapıldı.

Çıraklar İçin Kısa Süreli Çalışma Da Mümkün

Korona krizinden kaynaklanan yeni kısa süreli çalışma şekli çıraklar açısından da mümkün kılındı. Bu kanun, Kovid-19 tedbirlerinin bir parçası olarak Ulusal Meclis’te karara bağlandı. Çıraklara da kısa süreli çalışma modeli getirildi, kısa çalışma modelinde işçilere verilen maaş yüzde 80 ila yüzde 90 arasında olurken çırakların maaşı yüzde 100 ödenecek ve çıraklık süreleri uzatılmayacak.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler