'Sosyal Yardım'

Fransa’da Kovid-19 Tedbirleri, Zamlar ve Sosyal Yardımlar

Fransa’da koronavirüs salgınının verdiği maddi zararın boyutları gün geçtikçe artarken, hükûmet yeni sosyal yardım zam oranlarını açıkladı.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Fransa’da her yılın nisan ayında yardım oranlarını gözden geçiren Aile Yardım Fonu CAF’ın , ödediği yardım miktarı 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere zamlandı. Buna göre aile yardımlarının çoğunda %0,3’lük bir zam gerçekleştirildi. Ayrıca azami geçim yardımı olarak bilinen RSA’ya da 0,9’luk bir zam geldi. Böylece tek ve çocuksuz kişiler için aylık 559,74 avro olan yardım miktarı, 564,78 avroya, çiftler için ise 839,61’dan 847,17 avroya yükselmiş oldu. Bununla birlikte yardımın miktarı çocuk veya bakmakla yükümlü olunan kişi sayısına göre değişerek, örneğin 2 çocuklu bir çift için 1.186,04 avroya kadar çıkabiliyor.

Ayrıca doğalgazda 1 Nisan 2020’den itibaren %4,4’lük bir indirim yapılması söz konusu. Bu indirim mutfakta kullanılan gaz için % 1,1, çift kullanım yani mutfak ve sıcak su için % 2,5 ve gazla ısınan evler için % 4,6 olarak hesaplandı.

Reformlar Ertelendi

Yaşanan krizden dolayı işsizlik maaşı hakkı mart ayında bitenlere nisan ayında fazladan maaş hakkı verildi. Ayrıca 1 Nisan’da ikinci aşamasının gerçekleşmesi beklenen işsizlik maaşı reformu, 1 Eylül’e ertelendi. Reform, işsizlik ödeneği için baz alınan günlük referans ücretinin, son on iki ay yerine son yirmi dört ay üzerinden ve sadece çalışılan değil çalışılmayan günler de dikkate alınarak hesaplanmasını öngörüyor.

Öte yandan koronavirüs sebebiyle yaşanan krizde Fransa’da 3,6 milyon kişinin kısmi işsizlik dönemine girdiği biliniyor. Kısmi işsizlik hakkı brüt maaşın yüzde 70’ine, net maaşın ise yüzde 84’üne, tekabül ediyor. İşten çıkarılmaya karşı alınan bu tedbir, Fransa’daki her 5 işçiden 1’ni kapsıyor.

Kira yardımında yapılması beklenen değişiklik de aynı şekilde ertelendi. Konut yardım miktarının hesaplanmasında yaşanan son değişiklik, 31 Aralık 2019 tarihinde resmî gazetede yayımlanan kararnameyle gerçekleştirilmişti. Bu değişikliğin uygulanma tarihi ocak ayı diye düşünülürken sistemin yerleşmesi için nisan 2020 tarihine ertelenmişti. Ancak uluslararası çapta yaşanan koronavirüs salgını nedeniyle bu uygulama bir kez daha ertelendi. Kararnameye göre yardım miktarı hesaplanırken iki yıl öncesinin değil son 12 ayın geliri dikkate alınarak, her 3 ayda bir, kişinin önceki 12 ayın gelirleri hesaplanarak yardım yapılacak.

Kış aylarında kiracı çıkarmanın yasak olduğu Fransa’da, bu yasağın yaşanan olağanüstü durum nedeniyle 31 Mayıs’a kadar sürdürülmesi kararı alındı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler