'Kovid-19'

Sri Lanka Müslümanları, Kovid-19 Cenazelerinin Yakılmasına Tepkili

Seylan Ulema Cemiyeti: "Ölülerin ceset torbasına konulup gömülmesi durumunda hastalığın yayıldığına dair bilimsel kanıt bulunmamaktadır."

@Shutterstock değişiklikler Perspektif

Sri Lanka‘da hükümetin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından yaşamını yitirenlerin cesetlerinin krematoryumlarda yakılmasına yönelik kararı, ülkedeki Müslümanların tepkisini çekti. Ülkedeki Müslüman alimlerin oluşturduğu Seylan Ulema Cemiyeti (ACJU), hükümetin salgınla mücadele politikalarını doğru bulmalarına karşın yaşamını yitirenlerin din ayırt etmeksizin cesetlerinin yakılmasını doğru bulmadıklarını açıkladı.

ACJU açıklamada, “İslam dini, ölülerin gömülmesini buyurmakta ve ölü yakmayı doğru bulmamaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

İngiliz Avam Kamarasının da Müslüman ve Yahudilerin talepleri üzerine bütün Kovid-19 kurbanlarının cesetlerini yakma kararından vazgeçtiği hatırlatılan açıklamada, “Ölülerin ceset torbasına konulup gömülmesi durumunda hastalığın yayıldığına dair bilimsel kanıt bulunmamaktadır. İngiltere, Singapur, Avustralya, Malezya, İran ve İtalya gibi ülkelerde, Kovid-19’dan ölenlerin cesetlerinin gömülmesine müsaade edilmiştir.” ifadesi kullanıldı.

ACJU, ülkede farklı dine mensup kişiler arasında gerilim ve ayrılık çıkmasına mani olmak için Sri Lanka hükümetine, söz konusu “uygulamadan vazgeçme” çağrısında bulundu.

“Uygulama, Budistlere Şirin Gözükme Çabası”

İsminin açıklanmasını istemeyen Sri Lanka Müslüman Din ve Kültür İşleri Bakanlığından yetkili, yaptığı açıklamada, şimdiye kadar ülkede Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren 4 kişiden 2’sinin Müslüman olduğunu söyledi.

Bakanlık yetkilisi, “Hayatını kaybeden Müslümanlardan birinin cesedi, cenaze namazı dahi kılınmadan yakıldı. Daha sonra yaşamını yitiren diğer Müslüman’ın ise gelen tepkiler üzerine kısa bir cenaze namazının kılınmasına izin verildi.” dedi.

Hükümetin bu uygulamasının dinler arası ayrımcılığı körüklediğini vurgulayan yetkili, şöyle devam etti:

“Sağlık Bakanlığı, cesetlerin gömülmesinin hastalığı yayabileceği ve çevreye zarar verebileceği sebebini öne sürüyor fakat bana göre, bu uygulama, hükümete açık ara farkla seçimi kazandıran Sinhala Budistlerine şirin gözükme çabası. Onların hükümete desteğini sürdürüp, bir dahaki seçimlerde de oy vermelerini sağlamayı amaçlıyorlar.”

Söz konusu uygulamanın çok sayıda aydın, akademisyen ve gayrimüslim tarafından da tepki gördüğüne dikkati çeken yetkili, Sağlık Bakanlığını bu uygulamadan vazgeçmeye çağırdı.

Sri Lanka Sağlık Bakanlığı, 27 Mart’ta açıkladığı kararda, ülke genelinde Kovid-19 salgınından hayatını kaybedenlerin cesetlerinin “salgının ölüler üzerinden yayılmasını engellemek için” krematoryumlarda yakılacağını duyurmuştu.

Uluslararası Af Örgütü Tepki Göstermişti

Uluslararası Af Örgütü de karara tepki göstererek, “Sri Lanka yönetimi, ülkedeki dini azınlık mensuplarının yaşamını yitiren yakınlarına son vazifelerini kendi inançlarına göre ifa etme hakkına saygı duymalıdır.” açıklamasında bulunmuştu.

Kovid-19 virüsünün dinleri ve etnik grupları ayırmadığını belirten Örgüt, “Bu zor zamanlarda yetkililer, farklı gruplar arasında ayrılık çıkarmak yerine bu grupları bir araya getirmelidir.” ifadesini kullanmıştı.

Ülkede, şimdiye kadar 151 kişiye Kovid-19 teşhisi konulurken, 4 kişi hayatını kaybetti. Salgın tehdidine karşı ülke genelinde 20 Mart’tan bu yana sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler