'Kovid-19'

Piacenza Mezarlığında Müslümanlar İçin Mezar Alanı Oluşturuldu

İtalya’nın Piacenza şehrinde İslam inancına sahip kişilerin gömülmesi için belediye mezarlığında 30 yeni mezar alanı oluşturuldu. Karar, Suriye kökenli bilim adamı Iyad Aldaqre’nin Kovid-19 sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından alındı.

İtalya’da Kovid-19 krizi esnasında Müslüman mezar alanlarıyla ilgili bir gelişme yaşandı. Piacenza şehrinde yaşayan 32 yaşındaki Suriye kökenli bilim adamı Iyad Aldaqre, Kovid-19 sebebiyle vefat etti. Veri bilimi alanında Milano’da çalışmalarını yürüten Aldaqre, İtalyan teolog ve Averroè İslam Çalışmaları Enstitüsü yöneticisi olan Francesca Bocca Aldaqre ile evliydi ve çiftin 5 yaşında bir kızları vardı. Aldaqre’nin Kovid-19’a yakalanmadan önce herhangi bir kronik rahatsızlığı bulunmuyordu.

Müslümanlar İçin Yerel Mezarlıkta Yer Tahsisi

Aldaqre’nin ölümü sonrası Vatikan Radyosu’na konuşan eş Bocca Aldaqre, Piacenza Belediye Başkanı Patrizia Barbieri’nin bu kararı karantinadayken aldığından bahsetti. Belediye başkanına Müslüman toplumun ölüleri için belediye mezarlığında, Mekke’ye dönük mezarlıkların tahsis edilmesi önerisi ise İtalya Müslüman Toplulukları Birliği (UCOII) sekreteri Yassube Baradai’den geldi. Genç bilim adamının cenazesi için belediye başkanı ile görüşmelerde bulunan Baradai’nin çabaları sonuç verdi. Böylece yerel mezarlıkta Müslümanlar için 30 mezar alanı oluşturulmasına karar verilmiş oldu.

“Onu orada ziyaret edebilmek güzel olacak” diyen eş Bocca Aldaqre, mezarlığın Müslümanlar için ayrılan kısmının bölgede bulunan Müslüman cemaatin merkezine yakın olduğunu ve namaz vakitlerinde onu ziyaret edebilmenin gerçekten büyük bir kolaylık olacağını aktardı.

Birlikte Yaşamak Mümkün

Bu kararın, herkesin yalnızlığa zorlandığı bir anda sonunda şehrin bir parçası gibi hissettirdiğini söyleyen Bocca Aldaqre, eşinin neye inandığımızdan bağımsız olarak acının ve yasın herkesi birbirine bağladığını gösteren bir örnek olabileceğini söyledi.

Geçen sene Piacenza Piskoposluğu ile insanlar arasında kardeşlik konulu kamu etkinlikleri düzenleyen Bocca Aldaqre, eşinin ve kızının da tüm etkinliklere katıldığından bahsetti. Eşinin, somut bir kardeşlik için çaba gösterilmesi gerektiğine inandığını söyleyen Bocca Aldaqre, eşinin inançlı ve inancını uygulayan bir insan olduğunu ifade etti. Birlikte yaşamanın mümkün olduğunu vurgulayan eş Bocca Aldaqre, “Ama bu sadece yaşadığımız acıdan bir şeyler yapmaya çalışırsak ve paniğin bizi ele geçirmesine izin vermezsek geçerlidir” dedi. (fa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler