'Aşırı Sağcı Şiddet'

Almanya’nın Güneybatısında Aşırı Sağcı Saldırıların Yarısı Aydınlatılamıyor

Almanya’nın Baden-Württemberg Eyaleti’nde geçtiğimiz yıl yaklaşık 1600 aşırı sağcı suç vakası kayda geçti. Bunların yarısı bile aydınlatılamadı.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’nın Güneybatısında Aşırı Sağcı Saldırıların Yarısı Aydınlatılamıyor

Almanya’nın Baden-Württemberg Eyaleti’nde geçtiğimiz yıl yaklaşık 1600 aşırı sağcı suç vakası kayda geçti. Bunların yarısı bile aydınlatılamadı.

Almanya’nın güneybatısındaki Baden-Württemberg eyaletinde 2019 yılında kayıtlara giren aşırı sağcı suçların yalnızca yüzde 47,6’sı açıklığa kavuşturuldu. Bu oran 2018 yılında yüzde 39,4 idi. 2019 yılında işlenen suçlara dair resmî istatistiğe göre aynı yıl işlenen tüm suçların ise yüzde 60,8’i aydınlatıldı. Sayılar, aşırı sağcı suçların diğer suçlara oranla daha az cezai işleme tabi olduğunu ortaya koyuyor. Bir suçun aydınlatılması demek, o suçu işleyen failin yakalanması ve cezai kovuşturmanın başlaması anlamına geliyor.

1596 Aşırı Sağcı Suç Kayda Geçti

Eyalette geçtiğimiz yıl polis 1596 aşırı sağ vakayı kaydetti. 2018 senesinde ise bu vaka sayısı 1451 suçu içeriyordu. Söz konusu vakaların birçoğunun bir Nazi sembolü olan gamalı haç çizilmesi gibi aşırı sağcı propagandaları içerdiği belirtiliyor. Kriminal istatistikte kaydedilen vakalar sadece polis tarafından kaydedilen suçlardan oluşuyor. Bu durum, aydınlatılamayan vakaların yanında, tespit edilmeyen birçok suçun da olabileceği ihtimalini ortaya çıkartıyor.

Baden-Wüttemberg eyaletinde 2019 yılında siyasi motivasyonla işlenen ve iltica yurtlarına karşı yapılan kundaklama ya da saldırılardan oluşan 10 vaka kayda geçmişti. Bunların 7’si aşırı sağcılar tarafından işlenen suçlar olarak kayıtlara geçerken 3 vaka ile ilgili herhangi bir siyasi bağlantı kurulamadı.

Bunun yanında aşırı sağcılarla ilişkilendirilen ve şiddet içeren 40 suç vakası kayda geçti. Aşırı sağcıların şiddet içeren suçlarının aydınlatılma oranı ise yüzde 77,5 olarak oldukça yüksek bir seyir izliyor. Şiddet içeren suçlarda genellikle suçlu ve kurban arasında herhangi bir ilişki varsa ya da tanıkların şahit olduğu bir durum söz konusu ise suçun aydınlatılma ihtimali daha yüksek oluyor. Mülke verilen hasarlarda ise böyle bir durum söz konusu değil.

Eyalette Aşırı Sağcılıkla Mücadele

Almanya’da aşırı sağcı suçlarla ilgili güvenlik güçlerine “sağ gözü kör olmak” şeklinde bir ithamda bulunuluyor. Bu tabir, genelde aşırı sağcı suçların güvenlik güçlerince görmezden gelindiği ya da etkin bir şekilde kovuşturulmadığı anlamı taşıyor.

Baden-Württemberg’te Eyalet Anayasayı Koruma Dairesi’nin izlemesine göre 2018 yılında 1.700 civarında aşırı sağcı var. Anayasayı Koruma Dairesi raporlarına göre eyalette aşırı sağcıların kişi sayısı olarak güç kaybettiği iddia edilirken, şiddet eğilimi olan aşırı sağcıların sayısının 770 olduğu ifade ediliyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler