'KOVID-19'

Almanya’da Camiler Kademeli Bir Şekilde İbadet İçin Açılabilir

Alman Federal Hükümeti ülkedeki dinî cemaatlerle bir araya gelerek korona krizi esnasında toplu ibadetlerin ne zaman ve nasıl yeniden başlayacağını müzakere etti. Toplu ibadetlerin yeniden başlayabilmesi için konsept çalışması yapılmasının ardından mayıs ayı itibariyle camilerin açılması gündemde.

Almanya’da koronavirüs tedbirleri kapsamında kilise, sinagog ve camilerde ibadet yasağı uygulanıyor. Koronavirüs önlemlerinin gevşetilmesi gündeme geldiğinden beri, Almanya’da camilerin ne zaman açılacağı da merak ediliyor. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Markus Kerber Cuma günü Berlin’de çeşitli dinî cemaatlerin temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda salgın esnasında definler ve toplu ibadetlere hangi şartlar altında müsaade edileceği konusu da ele alındı.

Camilerde Yasakların Kademeli Şekilde Kaldırılması Öngörülüyor

Federal Hükümet, salgın tedbirlerini dinî cemaatler için de gevşetmeyi gündeme aldı. Müslüman, Hristiyan ve Musevi cemaatin temsilcileriyle Cuma günü Berlin’de yapılan toplantıda dinî cemaatlerin salgını engellemek için başından beri tedbirlere uyduğu ifade edildi. Kerber, “Almanya’daki Müslümanların temsilcilerinin koronavirüsün yayılımını engelleme tedbirlerini anlayışla uygulamaları konusunda müteşekkirim.” dedi. Kerber aynı zamanda bu sene ramazan ayının koronavirüs pandemisinin gölgesinde geçeceğini de ekledi.

Toplantıdaki dinî cemaat temsilcileri ve devlet yetkilileri, dinî yaşamın yeniden normale dönmesiyle ilgili yollar bulunması gerektiği konusunda uzlaştılar. Bu kapsamda dinî cemaatlerin sunduğu konseptlerden hareketle eyaletlerde hangi şartlarda toplu ibadetlerin yeniden başlayabileceği konusu tartışılacak. Sağlığın korunması ile ilgili gereklilikler ışığında toplu ibadet yasaklarının kademeli olarak gevşetilmesi konusunda şartlar belirlenecek.

Federal Hükümet, 20 Nisan itibariyle 800 metrekareye kadar alışveriş merkezlerinin açılacağını, 4 Mayıs itibariyle de okulların kademeli olarak öğrenci alacağını ilan etmişti. İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş, alışveriş merkezlerinin yeniden açılmasına müsaade edilirken ibadethanelerin kapalı tutulmasına anlam veremediklerini belirtmişti. Toplu ibadet yasağına devam kararının anlaşılır olmadığını söyleyen Altaş, “Bu durum ekonomik mülahazaların anayasa ile garanti altına alınmış temel haklardan daha öncelikli görüldüğü izlenimi oluşturuyor.” demişti.

Kuzey Ren-Vestfalya İbadet Yasağını Kaldıran İlk Eyalet Olabilir

Almanya’da en fazla Müslüman nüfusun yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya eyalet Başbakanı Armin Laschet (CDU) toplu ibadetlere yeniden izin verilmesinden yana. “Eyalet hükümeti ve dinî cemaatlerle birlikte kamuya açık ibadetlerin gelecekte nasıl ve hangi şartlar altında mümkün olacağını göstermek istiyoruz.” diyen Başbakan, eyaletin bu konuda Almanya için örnek olabileceğini söyledi.

Koronavirüs krizinin dinî cemaatler üzerindeki etkilerini konuşmak üzere dinî cemaat temsilcileri ile buluşan Laschet, eyaletteki düzenlemelerle ilgili fikir alışverişinde bulundu. Bu görüşmelere katılan Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi (KRM) Sözcüsü Burhan Kesici’ye göre sağlığın korunması ile camilerin yeniden açılması arasında çok hassas bir denge var. Perspektif’e konuşan Kesici şu açıklamalarda bulundu: “Şimdiye kadar virüsle mücadele konusundaki kazanımlarımızı tehlikeye atmamalıyız. Dolayısıyla hijyen kurallarına azami derecede dikkat ederek, normalleşmeye yeniden dönmeyi planlamamız gerekiyor.” Kesici bu konuda Almanya İslam Konseyi olarak bir konsept çalışması yaptıklarından bahsediyor: “Camilerimizin abdesthanelerinin kullanılmaması, herkesin kendi seccadesini yanında getirmesi, ramazanda cami iftarlarının düzenlenmemesi gibi tedbirler de dâhil olmak üzere, kendi tabanımızla istişare ettiğimiz geniş kapsamlı bir konseptimiz var. Bu konsepti virologlarla da yeniden değerlendirmek istiyoruz. Aynı zamanda olası bir enfeksiyon zincirini tespit edebilmek adına camiye gelenlerin kaydedilmesi ya da rotasyon usulü, belli sayılarla dindarların camiye gelmesinin sağlanması gibi öneriler de söz konusu. Diğer dinî cemaatlerin de önerileri var. Bunları önümüzdeki günlerde görüşüp ortak bir konsept oluşturmamız gerek.”

Kesici, bu konuda acele davranmak konusunda da uyarıyor: “Bizim için cemaatimizin ve toplumun sağlığını korumak her şeyden öncelikli. Bu nedenle titiz davranarak, her yönüyle salgının yayılmasını engelleyecek tedbirler üzerinde yoğunlaşmamız gerek.”

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler