'Almanya'

KRM’den Hessen Eyaletinin İslam Din Dersi Kararına İtiraz

Almanya'da bulunan Müslümanlar Koordinasyon Konseyi, Hessen eyaletinin İslam din derslerine yönelik kararını eleştirdi.

@Shutterstock değişiklikler: Perspektif

Geçtiğimiz hafta, Almanya’nın Hessen Eyaleti Kültür Bakanı Alexander Lorz, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) İslam din dersi uygulamasında içeriği belirleme konusunda işbirliği yapılan kurumlar arasından çıkarıldığını açıkladı. Hessen Eyalet Kültür Bakanlığının, DİTİB’in Türk hükümetinden bağımsız olmadığı şüphesiyle aldığı karara karşılık, DİTİB Hessen Eyalet Birliği bir basın açıklamasında bundan ötürü duyduğu üzüntüyü ve hayal kırıklığını dile getirdi.

Eyalet Kültür Bakanlığı, önümüzdeki dönemden itibaren, inanca bağlı olarak verilen İslam din dersi yerine, genel İslam din dersi müfredatı vermeyi planlıyor. Söz konusu müfredatı kendi himayesi altında geliştirip uygulamaya koymayı hedefliyor. Böylece İslam din dersi inanca bağlı olmadan, Müslüman olmayan öğretmenler tarafından da verilebilecek.

Almanya’da bulunan Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) konuyla ilgili basın açıklamasında bulunarak bu karara itiraz etti. Basın sözcüsü Burhan Kesici, bu kararın, Müslümanların Hessen eyaletinde kazanılmış olan eşit haklarını kaybedilmesine neden olduğunu öne sürdü. Ayrıca, DİTİB’e karşı olan şüphelerin yeni olmadığını ve şimdiye kadar hukuki açıdan bir sorun teşkil etmediğini ifade etti.

“Hessen Eyaletinin Kararı Anayasaya Aykırı ve Kabul Edilemez’’

Basın açıklamasında, inanca bağlı olan İslam din dersinin anayasaya göre Müslüman öğrencilerin hakkı olduğu ve söz konusu dersin dini kurumların himayesi altında olması gerektiği ifade ediliyor. Devletin gözetimi altında gerçekleşmesi planlanan İslam din dersinin yasalara aykırı olduğu ve dini kurumların alanına müdahale ettiği de basın açıklamasında eleştirilen noktalar arasında.

Hessen eyaletinin kararı sonucunda, KRM bünyesindeki cemaatler, alınan karara alternatif olarak, camilerdeki din derslerini daha kapsamlı hâle getirmeye hazırlanıyorlar. Bundan sonraki süreçte, Hessen eyaletinin İslam din dersi kararının mahkemeye taşınması ve kararın Hessen eyaletinin aleyhine sonuçlanması bekleniyor. (eby)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler