Trier Üniversitesi’nde İslam Kürsüsü Kuruldu
Almanya’daki Trier Üniversitesi’nin İlahiyat Fakültesinde “İslam ve Dindarlararası Bakışla İbrahimî Dinler Kürsüsü” kuruldu. Bölümün hedefi İslam hakkındaki araştırmaları yoğunlaştırmak.
Almanya’da üniversitelerde İslam ilahiyatlarının sayısı artarken, İslam ile ilgili akademik araştırmaların yapılabileceği kürsüler de yaygınlık kazanıyor. Trier Üniversitesi’nin İlahiyat Fakültesi’nde kurulan İslam ve Dindarlararası Bakışla İbrahimî Dinler Kürsüsü’nde üç semavi din hakkında kıyaslı araştırmalar yapılması, dinlerin yapılarındaki ortak noktalarla beraber farklılıkların da ele alınması hedefleniyor. Bölümde dinler arası araştırmalar alanında yüksek lisans yapmak da mümkün.
İslam Düşmanlığına Karşı: Göz Hizasında Diyalog
Bölüm, ilahiyatçı ve İslam bilimci Dr. Dennis Halft tarafından yönetilecek. Dr. Halft yaz döneminden bu yana Trier Üniversitesi’nde araştırmalarını sürdürüyor. Yaptığı açıklamada Dr. Halft, “Dinlerin çeşitlendiği ve aynı zamanda güçlü seküler bir toplumda antisemitist ve İslam karşıtı düşmanlıkla diğer ırkçı yapıların güçlendiğini görüyoruz.” dedi. Halft devamında, “Sadece bilimsel olarak araştırılmış ve göz hizasında bir diyalog, saygılı ve yapıcı bir birlikteliği destekleyebilir.” dedi.
İslam bilimleri, din bilimleri, İran dili ve kültürü ve Katolik ilahiyatı bilimleri mezunu olan Halft, İslam bilimi dalında doktorasını tamamladı. Damaskus, Kahire, Tahran ve Kudüs’te araştırmalarını sürdüren Halft tezinde Hristiyanlar ve Şii Müslümanların ilişkisini araştırdı. Kendisi şu anda Yahudi soykırımı sonrası Yahudi perspektifinden dindarlararası diyalog araştırmasını sürdürüyor.
Halft’a göre Trier Üniversitesi’nde açılacak bölümün, “Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanların fikirleriyle etkileşimli bir şekilde zenginleştirildiği bir yer hâline gelmesi” hedefleniyor.
Almanya çapında hâlihazırda dokuz İslam enstitüsü var. Berlin, Erlangen-Nürnberg, Frankfurt/Main, Münster, Osnabrück, Ludwigsburg, Karlsruhe, Tübingen ve Paderborn şehirlerinde İslam İlahiyatı okumak mümkün.