'Avusturya'

Avusturya’da Geçen Yıl 1950 Irkçı Saldırı Kaydedildi

Avusturya’da "Irkçılık Karşıtı Çalışma ve Sivil Tepki (ZARA)" derneğinin yıllık ırkçı raporunda son 20 yılda yaşanan 18 bin 90 ırkçı olaydan üçte biri, mağdurların şikayetleri sonucunda kayıtlara geçti.

Fotoğraf: Shutterstock

Avusturya’da 20 yıldır ırkçı olayları rapor eden sivil toplum kuruluşu Irkçılık Karşıtı Çalışma ve Sivil Tepki (ZARA) derneği, 2019 Irkçılık Raporu‘nu yayımladı. Rapora göre Avusturya’da 2019 yılında 1950 ırkçı saldırı kayda geçti. 2018 yılında ülkede 1920 ırkçı saldırı yaşanırken bu sayı 2019’da 1950’ye yükseldi.

Irkçı saldırıların en çok yer bulduğu mecra, 1070 vaka sayısı ile internet oldu. Bunu kamuya açık yerler 355 ırkçılık vakası ile takip etti. Listede en az vaka sayısı ise yazılı ve görsel basın ile siyasette. Buralarda 2019 yılında 33 ırkçı ve nefret içerikli söylem ve eylem tespit edildi.

20 Yılda 18 Binden Fazla Irkçı Saldırı

Raporda Avusturya’da son 20 yılda yaşanan ırkçı ve nefret içerikli söylem ve eylemlere de yer verildi. 1999 yılında kurulan ZARA derneği kuruluşundan beri 18 bin 90 ırkçı olay kaydettiğini bildiriyor. 18 bin 90 olaydan üçte biri mağdurların şikayetleriyle, geri kalanı ise üçüncü şahısların başvuruları sonucunda kayıtlara geçti. Ortalama olarak, Avusturya’da ırkçı ve nefret içerikli söylem ve eylemlerden etkilenenlerin üçte biri mağdurken, üçte ikisi tanıklardan oluşuyor. Son olarak ZARA’ya bildirilen eylemlerin yüzde 40’tan fazlasının kamusal alanlarda gerçekleştiği bildiriliyor.

Raporda 20 yıldır yapılan çalışmalar ışığında ırkçılık, nefret söylemi ve yabancı düşmanlığının gelişen teknolojiyle farklı platformlara yayılarak arttığına dikkat çekildi. Özellikle dijitalleşen dünyada ırkçı ve nefret içerikli söylemlerin duvar yazılarından internet ortamına taşındığına vurgu yapıldı. Son yıllarda ırkçılık içeren duvar yazılarına ilişkin şikayetler yüzde 40 azalırken, dijital platformdaki şikayetlerin de arttığı belirtildi.

Ülkede geçen yıl çalışma hayatında 59, eğlence ve hizmet sektöründe 199, ırkçılık karşıtı çalışmalar yürüten kişi ve kurumlara yönelik ise 66 saldırı meydana geldi. Güvenlik birimleri arasında 75 ırkçı olay vuku bulurken, devlet dairesi ve kurumlarda 93 olay tespit edildi.

“Siyasiler, Irkçı Söylemlere Son Versinler”

ZARA Danışma Birimi Müdürü Dilber Dikme, rapora ilişkin düzenlen basın toplantısında, geçen yıl yaşanan 1950 saldırının buz dağının görünen kısmı olduğunu belirterek gerçek sayıların çok daha yüksek olduğunu söyledi.

ZARA yöneticisi Barbara Liegl de özellikle başta siyasiler olmak üzere tüm idarecilere, internetteki ırkçılık ve nefret söylemine karşı sorumluluk üstlenerek bir an evvel harekete geçmeleri çağrısında bulundu. Irkçılıkla mücadelede hem siyasetçilerin hem de yazılı ve görsel basının durumu ciddiye alması gerektiğine dikkati çeken Liegl, “Siyasiler özellikle mülteci, göçmen veya yabancılara yönelik politik yaklaşımlarını, ırkçı ve ayrıştırıcı söylemler üzerinden sürdürmeye son vermeli.” diye konuştu. Liegl, ırkçılıkla mücadelede özellikle mağdurların her yönüyle desteklenmesinin önemine işaret ederek, hükümetin bu alan için daha fazla bütçe oluşturması gerektiğinin altını çizdi.

ZARA, yıllık yayınlanan raporu, ırkçılığa dikkat çekmek için her yıl 21 Mart Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü’nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklıyordu. Ancak bu yıl Kovid-19 nedeniyle iptal edilen basın toplantısı video konferans yoluyla gerçekleştirildi. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler