'Koronavirüs Salgını'

Fransa’da Danıştay İbadethanelerde Toplanma Yasağını Kaldırdı

Fransa'da Danıştay, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle uygulamaya konulan ibadethanelerde toplanma yasağının kaldırılmasına hükmetti.

19 Mayıs 2020 admin

Fransa’da Danıştay, ibadethanelerde toplanma yasağına ilişkin birçok derneğin ve kişinin yaptığı başvuru hakkındaki kararını verdi. Buna göre, hükümetin salgın nedeniyle ibadethanelerde toplanılması yasağının, ibadet özgürlüğünü “ciddi ve yasa dışı şekilde ihlal ettiği” gerekçesiyle kaldırılması gerektiğine hükmedildi.

Hâkim genel bir toplanma yasağından ziyade sağlık risklerine orantılı şekilde tedbirlerin alınmasının uygun olduğunu belirtti. Kararda ayrıca din özgürlüğünün temel haklar arasında olduğu ve bu hakka, toplu ibadetlere katılmanın da dâhil olduğu ifade edilerek, bu durumun sağlığın korunması tedbirleriyle uyum içinde olması gerektiği vurgulandı. Danıştay hükümetten 8 gün içerisinde ibadethanelerde toplantılara ve toplu ibadetlere izin vermesini istedi.

Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Mohammed Moussaoui, Danıştay’ın kararı üzerine Müslüman cemaatin camilerdeki faaliyetlerini sürdürmelerine izin vermek için kademeli bir prosedür işleyeceklerini belirtti. Temkini elden bırakmak istemediklerini belirten Moussaoui, 24 Mayıs’ta Ramazan bayramının camilerde toplu bir şekilde kutlanmayacağını ifade etti.

Fransa’da salgınla mücadele kapsamında ibadet yerlerinde toplu ibadet ve toplantılar yasaklanmıştı. Ülkede Kovid-19 tedbirlerinin 11 Mayıs’ta kademeli olarak gevşetilmesine karar verilmişti. Fransa’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 28 bin 239, vaka sayısı ise 216 bin 526.

Fransa’da Virüsün Çıkış Noktası Evanjelik Kilisesi

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, haftalık Le Journal du Dimanche gazetesine verdiği demeçte, ülkeyi etkisi altına alan Kovid-19 salgınına ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Bu açıklamada Veran, Fransa’da koronavirüsün Mulhouse kentindeki Evanjelik Kilisesi‘nde 17-21 Şubat’ta düzenlenen ayinlerden yayıldığını belirtmişti.

Le Monde gazetesinin haberinde, virüsün Mulhouse’daki Evanjelik Kilisesi’nden Avusturya’ya gittiği belirtilmişti. Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaşayan bir ailenin 17-21 Şubat’ta Mulhouse’daki kilisede yapılan ayinlere katıldığı, 27 Şubat’ta Belçika üzerinden Viyana’ya döndüğü ve virüs testlerinin pozitif çıktığı bilgisi paylaşılmıştı. Haberde, bu ayinlerin, virüsün Afrika ülkesi Burkina Faso’da da görülmesine de neden olduğu kaydedilmişti. Vagadugu’da yaşayan papaz Mamadou Philippe Karambiri’nin, bu ayinlere katıldığı ve ülkesine dönüşünde kendisinde virüs tespit edildiği ifade edilmişti. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler