'Kovid-19'

Almanya’da Aşırı Sağcı Partinin Gösterisi Yasaklandı

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemlerine karşı Almanya’nın Stuttgart kentinde düzenleyeceği gösteriye izin verilmedi. AfD’den yapılan açıklamada ise Stuttgart Belediyesinin bu kararının kabul edilmeyeceği ve karşı dava açılacağı belirtildi.

Almanya’da aşırı sağcı partinin, Kovid-19 önlemlerine karşı düzenleyeceği gösteri yasaklandı| Fotoğraf: Shutterstock @philippgehrke.de

Almanya’nın Stuttgart kentinde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi’nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemlerine karşı düzenleyeceği gösteriye izin verilmedi. Stuttgart Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, AfD’nin 24 Mayıs pazar günü kent merkezindeki Schiller Meydanı’nda düzenleyeceği gösterinin yasaklandığı bildirildi.

Gösterinin yasaklanmasına sebep olarak Enfeksiyon Koruma Yasası ve Kovid-19 önlemlerine işaret edilen açıklamada, gösteri esnasında karşıt eylemlerin de yapılmasının beklendiği, olası provokasyon ve olayların çıkması durumunda gösterilere katılacaklar arasında gerekli sosyal mesafenin korunmasının garanti edilmeyeceği kaydedildi. Açıklamada, bu kararın gösteriyi düzenlemek isteyen AfD’nin Güneybatı Teşkilatına iletildiği aktarıldı.

Belediye Kararına Karşı Dava Açılacak

AfD’den yapılan açıklamada ise Stuttgart Belediyesinin bu kararının kabul edilmeyeceği ve karşı dava açılacağı belirtildi.Gösteriye, AfD Genel Başkan Yardımcısı ve Federal Meclis Grubu Eş Genel Başkanı Alice Weidel’in de katılması bekleniyordu. Almanya’da federal hükümetin ve yerel yönetimlerin Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla aldıkları tedbirler, geçen haftalarda birçok kentte protesto edilmişti. Polis, bu gösterilere Kovid-19 tedbirlerine uyulmadığı gerekçesiyle müdahale etmişti.

Aşırı Sağ Koronavirüs Krizini Manipüle Ediyor

Aşırı sağcılar koronavirüs salgınını komplo teorileri ve yabancı düşmanlığını yaymak için bir fırsat olarak görürken, ekonomik kriz ve toplumdaki güvensizlik ortamını ideolojilerini daha fazla insana ulaştırmak için kullanıyor.

Bielefeld Çatışma Araştırmaları Uzmanı Andreas Zick’e göre Kovid-19 komplo teorisyenleri ve aşırı sağcılara ideal bir faaliyet alanı sunuyor. Zick, pandemi nedeniyle toplumun içerisinde bulunduğu güvensizlik ortamından yararlanan bu çevrelerin, mevcut krizi ideolojilerini yaymak için bir fırsata çevirdiklerini belirtiyor: “Bazıları diğerlerine yardım ederken, diğerleri de kendi çıkarlarını temin etmeye çalışıyor.”

Aşırı sağcı çevreler aynı zamanda krizi yabancı kökenlileri korkutmak ve toplumda paniğe neden olmak için kullanıyor. Almanya’nın Hamburg eyaletinde bir Türk’e gönderilen bir mektupta şu ifadeler yer alıyordu: “Ben koronalıyım, bu mektuba öksürdüm. Yavaşça ölün ve Almanya’yı Almanlara bırakın.” Geçtiğimiz ay gerçekleşen olayda isminin yayımlanmasını istemeyen mağdur, posta kutusuna atılan mektup hakkında bilgi vermişti. Mektubu gönderen kişinin Kovid-19 ile enfekte olduğu, ölmeden önce de hastalığı yabancılara bulaştırarak Almanya’daki yabancı nüfusu azaltmak istediği şeklindeki ifadelerin yer aldığını aktarmıştı. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler