"Avusturya"

Avrupa Konseyinden Çağrı: “Başörtü Yasağı Yeniden Düzenlenmeli”

Avrupa Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Mücadele Komitesi (ECRI), Avusturya’daki ilkokullarda uygulanan başörtüsü yasağını eleştirdi.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Avrupa Konseyinin Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Mücadele Komitesi (ECRI), Avusturya için çıkarmış olduğu raporda durum değerlendirmesinde bulundu. Avusturya’da ilkokullardaki başörtü yasağını eleştiren rapor, yasanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor: “Yasa tarafsızlık ilkesini gözetmeli, meşru bir amaca hizmet etmeli ve belirli öğrenci gruplarına karşı ayrımcılık uygulamamalıdır.”

Siyasi Alandaki İslamofobi: “Toplumu Bölüyor”

Siyasi konuşmalardaki yoğun İslamofobik söylemlere dikkat çeken rapor, “bölücü” politikayı sert bir şekilde eleştirdi: “Kamusal söylemde İslamofobik eğilimler gittikçe yükseldiği gibi, yabancı düşmanlığı da artıyor. Özellikle siyasi konuşmalar Müslümanları ve mültecileri hedef alarak toplumu bölüyor.”

Uzmanlar, siyasi liderlerin ırkçı nefret söylemine karşı güçlü bir mesaj vererek duruş sergilemesi gerektiğini vurguladı. Raporda Avusturya’daki siyasi partilerin, nefret söylemlerini yasaklayan davranış kuralları oluşturması ve üyelerine de ırkçı söylemlerden uzak durmaları için çağrıda bulunmaları tavsiye edildi.

Bağımsız İltica Danışmanlığı

Avusturya’da Eşit Muamele Komisyonunda yeterli personelin olmamasını endişe nedeni olarak gören uzmanlar, eşitliği tesis etme konusunda mali kaynağın yetersizliğine de dikkat çekti. Ayrıca nefret söylemi ve ırkçı şiddeti kayıt altına alan bir sistemin olmamasına, Avusturya polisinin özellikle Müslümanlara ve siyahilere uyguladığı ırkçı fişleme iddiaları da raporda yer aldı. Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) koalisyonu altında iltica danışmanlığının kamulaştırılması da eleştirilen konular arasında yer alıyor. Avusturya’da sığınmacıların devletten bağımsız bir kurumdan ücretsiz yasal danışmanlık ve yardım alması gerektiği kaydedildi.

Raporda Avusturya’da 2015 yılından bu yana yapılan iyileştirmelere de işaret ediliyor. Avusturya hükûmeti nefret söylemlerine karşı duruş sergilemek adına farklı faaliyetlerde bulundu. Avusturya’da 2016 yılında siber zorbalığın suç olarak tanınmasıyla beraber, sanal ortamdaki nefret söylemleri kayıt altına alındı ve nefret söylemlerine uğrayan kurbanlar için destek hizmeti oluşturuldu.

Avusturya’da 21 Kasım 2018’de ana okullarına başörtü yasağı gelmişti. Mayıs 2019’da ilkokullar için başörtü yasağı uygulaması meclis tarafından kabul edilmiş, ilkokul öğrencilerinin 10 yaşına kadar, başlarını örtecek şekilde dini inançları temsil eden kıyafetleri giymesi yasaklanmıştı. Yasağa aykırı davranan aileler 440 avroya kadar para cezasına çarptırılabilir. (ey)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler