'Irkçılık'

Fransız Polislerin Irkçı Mesajlaşmaları Ortaya Çıktı

Fransa'nın Rouen kentinde görev yapan 11 polisin, kendi aralarında ırkçı ve ayrımcılık içeren telefon mesajlaşmaları yaptıkları ileri sürüldü.

Fotoğraf: pixinoo / Shutterstock.com

Fransız Mediapart internet sitesi ve ARTE Radyosu’nun özel haberinde, aralık ayında 11 polisin WhatsApp üzerinden kendi aralarında ırkçı ve ayrımcılık içeren mesajlar ve konuşmalar paylaştığı belirtildi. Haberde, söz konusu polislerin “beyazlar”ın üstünlüğünü savundukları ve aralarındaki konuşmaların ses kayıtlarının tespit edildiği belirtildi.

Polislerin mesajlarında Araplar, kadınlar, Yahudiler ve siyahi kişilere yönelik hakaret içeren ifadeler kullandıkları kaydedilirken, bu yazışmalarının birlikte mesai yaptıkları 43 yaşındaki siyahi bir polis tarafından ortaya çıkarıldığı kaydedildi. Yazışmalarda kendisine de hareket edildiğini tespit eden siyahi polisin mesai arkadaşları hakkında suç duyurusunda bulunduğu ifade edildi.

Polisler Hâlâ Görevde

Irkçı mesajlaşmaları ortaya çıkan polisler hakkında Rouen Savcısı Pascal Prache’ın ocak ayının ortasında soruşturma başlattığı ifade edildi. Buna paralel olarak Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki Kamu Güvenliği Departmanı Direktörülüğünün de polisler hakkında ayrıca bir soruşturma yürüttüğü ve bu kapsamda polislerin disiplin kurulu önüne çıkarılacağı aktarıldı.

Haberde, şu an polislerin hala görevde olduğuna dikkat çekildi.

Öte yandan ırkçı mesajlaşmalara şahit olan siyahi polis memuru ARTE Radyosu’na konuşarak mesai arkadaşlarının ırkçı davranışlar da sergilediklerini ifade etti. Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, 27 Nisan’da yaptığı açıklamada, polis teşkilatında ırkçılığın yeri olmadığını savunmuştu.

Fransa’da Bir İlk Değil

Fransa’da daha önce de polis memurları haklarında açılan ırkçılık soruşturmalarıyla gündeme gelmişti. Geçtiğimiz nisan ayında gerçekleşen olaya dair bir görgü tanığının çektiği görüntülerde, kovaladıkları kuzey Afrika kökenli kişiyi nehirde bulan iki polisten birinin “Bunun gibi yobazlar yüzme bilmez” dediği ve ardından gülüştükleri görülüyordu. Diğer polisin ise “Ayağına taş bağlasaydık” diyerek takip ettikleri kişiyle dalga geçtiği duyuluyordu. Görgü tanığının görüntüleri sosyal medyada paylaşmasının ardından polislere soruşturma açılmış, iki polis ırkçılık nedeniyle açığa alınmıştı.  (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler