'NSU'

NSU Saldırısının Gerçekleştiği Köln Keup Caddesi İçin Anıt Projesi

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün Köln Keup Caddesi’nde (Alm. Keusptraße) düzenlediği çivili bomba saldırısının üzerinden 16 yıl geçti. Yıllardır tartışma konusu olan anıt projesine çözüm getirilecek.

Fotoğraf: Köln Polisi

Almanya’nın Köln kentinde Türk esnafın yoğun olduğu Keup Caddesi’nde NSU terör örgütünün kurbanları için bir anıt yapılabileceği bildirildi. Köln Belediye sözcüsü pazartesi yaptığı açıklamada, belediyenin araziyi satın almayı planladığını ve arazi sahipleriyle yakın temas hâlinde olduğunu açıkladı.

Çıkmaza Giren Görüşmeler

Köln Belediyesi sabit bir tarih vermediği için yıllardır mücadelesi verilen anıt projesinin ne zaman gerçekleştirileceği henüz belli değil. Ancak belediye sözcüsü, son aylarda daha önce çıkmaza girmiş görüşmelere bir hareketlilik geldiği haberini verdi.

Bu haberin üzerine yıllardır Keup Caddesi ve Schanzen Caddesi’ndeki alanda bir anıtın dikilmesi için mücadele eden Keup Caddesi Esnaf Birliği Başkanı Meral Şahin, “Bu haberler bizi sevindirdi.” dedi.

Keup Caddesi İçin Sanal Anıt

2015 yılında, Köln Belediye Meclisi daha önce bir yarışmada kazanan anıt tasarısını uygulamaya geçirmek istemişti. Fakat o zamandan bu yana kabul görülen anıt tasarısı hayata geçirilemedi. Sanal ve interaktif bir niteliğe sahip olan Keup Caddesi anıt tasarısı, sanatçı Ulf Aminde’ye ait. 26 metre uzunluğunda ve altı metre genişliğinde tasarlanan anıt, akıllı telefonlar yoluyla ziyaretçiler için canlı hâle gelebilecek.

Esnaf Birliği Başkanı Şahin, Keup Caddesi üzerine bir anıt inşa edilmesinin NSU’nun bu caddede gerçekleştirdiği saldırıyla doğrudan bağlantı kurulabilmesi için önemli olduğuna işaret etti.

700 Çivi Etrafa Saçılmıştı

Terör örgütü NSU, 2000-2007 yıllarında işlediği ırkçı cinayetlerin yanı sıra Keup Caddesi’ne bombalı saldırı düzenleyerek Türklerin yoğun yaşadığı bölgede kitlesel ölümler planlamıştı.

NSU tarafından 9 Haziran 2004’te gerçekleştirilen saldırıda can kaybı yaşanmamış ancak 5,5 kilogram ağırlığındaki bombayla etrafa saçılan yaklaşık 800 çivinin vücutlarına isabet etmesi sonucu 6’sı ağır 22 kişi yaralanmıştı. (P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler