"hanau"

Hanau Saldırısında Ölenlerin Mezarı Anıt Mezar Olacak

Almanya'nın Hanau şehrinde 20 Şubat'ta ırkçı terör saldırısında yaşamını yitirenlere şehrin en yüksek “onur plaketi” armağan edildi.

Fotoğraf: Shutterstock / Pradeep Thomas Thundiyil

Hanau’da gerçekleşen ırkçı saldırıda hayatını kaybeden dokuz kurbana “Hanau Şehri Altın Onur Plaketi” verildi. Hanau Belediye Meclisinin yaptığı açıklamada plaketin “samimi dayanışmanın sembolü” olduğu duyuruldu. Belediye Başkanı Claus Kaminsky (SPD) “Ölümlerinden sonra verilen onur plaketi birlikte saygılı bir şekilde yaşamak için ebedi bir anıttır.” ifadelerini kullandı. Kaminsky konuşmasına şöyle devam etti: “Kurbanların kaderi sonsuza dek Hanau şehir toplumunun kolektif hafızasına kazınmıştır ve öyle kalacaktır.”

Hanau şehrinde en son Mustafa Alptuğ Sözen’e onur plaketi armağan edilmişti. Aslen Hanau şehrinden gelen Mustafa Sözen, Frankfurt’ta tren raylarına düşen evsiz bir kişiyi kurtarmaya çalışırken tren ile platform arasına sıkışarak hayatını kaybetmişti. Kazanın ardından Alptuğ Sözen’in ismi, kazanın gerçekleştiği metro istasyonuna verildi.

Hanau Belediyesi Ayrıca Bir Anıt İnşa Etmeyi Planlıyor

Hanau Belediyesi ayrıca bir anıt inşa etmeyi planladıklarını duyurdu. Bu anıtın yapımında hem konum hem de tasarım açısından mağdur ailelerin isteklerine yer verileceği aktarıldı. Kaminsky, koronavirüs salgını sonrası uygulanan temas kısıtlamaları nedeniyle kurbanların akrabalarıyla gerekli toplantıların yapılmasının mümkün olmadığını belirtti ve “Bu nedenle, anıtın planlamasında, normal şartlarda olması gerektiği kadar ilerleme gösteremedik.” ifadelerini ekledi.

Aynı zamanda Hanau Belediye Meclisi, oybirliğiyle Said Nesar Hashemi, Hamza Kurtović ve Ferhat Unvar’ın mezarlarını “anıt mezarı” (Alm. “Ehrengrab”) statüsü almaları gerektiğine karar verdi. Bahsi geçen üç kişinin mezarları Hanau şehrindeki mezarlığın Müslümanlara ait bölümünde bulunurken, kurbanlardan Sedat Gürbüz, Dietzenbach beldesinde toprağa verildiği, Fatih Saraçoğlu ile Gökhan Gültekin’in cenazelerinin ise defnedilmek üzere Türkiye’ye gönderildiği biliniyor. Kaminsky son olarak “Bu mezarları anıt mezar olarak ayrıldı. Böylece mezarlar gelecek nesiller için korunacak ve kalıcı bir hatırlatma olacak.” ifadelerini ekledi.

Irkçı Terör Saldırısında 9 Kişi Hayatını Kaybetmişti

Almanya’nın Hanau kentinde 19 Şubat gece saatlerinde iki kafeye düzenlenen ırkçı terör saldırısında 9 kişi hayatını kaybetmişti. Özel harekat timinin düzenlediği operasyonda, saldırıyı gerçekleştiren ırkçı terörist 43 yaşındaki T.R. ve 72 yaşındaki annesi evinde ölü bulunmuştu. Saldırgan T.R.’nin avcılık belgesi olduğu ve ardında bir mektupla video bıraktığı kaydedilmişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel saldırıyla ilgili “Irkçılık zehirdir, nefret de zehirdir ve bu zehir toplumumuzda vardır.” açıklamasında bulunmuştu. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler