'Ayrımcılık'

“Ya Başörtünü Çıkartırsın, Ya da Burada Çalışamazsın”

Almanya'nın Hamburg şehrinde bir süpermarketin müdürü, yardımcı işçi olarak başvuran 16 yaşındaki başörtülü kıza "Ya başörtüsünü çıkartırsın, ya da burada çalışamazsın." dedi. Süpermarket daha sonra kıza başka bir şubede iş başvurusunda bulundu.

18 Haziran 2020 admin
Fotoğraf: Instagram

16 yaşındaki Miriam J. bu yaz tatilinde okullar kapalıyken, Hamburg’taki bir süpermarkette yarı zamanlı çalışarak cep harçlığı biriktirmek istiyordu. “Edeka” isimli markete başvuran Miriam J. için kasiyerlik kariyeri, mağaza müdürünün tepkisi nedeniyle başlamadan sonra erdi.

Instagram hesabında yaptığı paylaşımla yaşadıklarını anlatan genç kız, iki gün önce evraklarıyla birlikte mağazaya başvurduğunu anlattı. Bir günlük denemeye davet edilen genç kız, mağazada çalışmaya başladıktan yarım saat sonra market müdürünün tepkisiyle karşılaştı. Genç kız ve onunla birlikte işe başvuran iki arkadaşının yanına gelen market müdürü Miriam’ın başörtüsünü işaret ederek, “Ya başörtünü çıkartırsın, ya da burada çalışamazsın.” dedi. Bu talebe uymayan Miriam ve arkadaşları marketten ayrıldı.

Sosyal medyada paylaştığı videoda, “16 yaşındaki bir öğrencinin bir mağaza müdürü tarafından böyle yerle bir edilebileceğini hiç tahmin etmezdim” diyen Miriam, “Bu benim için, ırkçılığın var olduğunu anlatan gerçek bir tokattı.” dedi. Başörtüsü nedeniyle ileriki yaşlarında ayrımcılığa uğrayacağını bildiğini söyleyen genç kız, ilk defa bu kadar doğrudan başörtüsünün sorun edildiğini belirterek süpermarketi boykot çağrısında bulundu.

Instagram’da iki gün içinde yarım milyona yakın izlenme oranına sahip olan videoya süpermarketten cevap geldi. Videoya cevap veren Edeka, “Anlattığın vaka çok üzücü. Edeka çoğulculuğu önemsiyor.” diyerek genç kıza başka bir Edeka şubesinde iş görüşmesi teklifinde bulundu.

Almanya’da Günlük Hayattaki Irkçılık 

Almanya’da Federal Ayrımcılıkla Mücadele Birimi’nin (ADS) hafta başında yayımladığı raporda, ülkede 2019’da ayrımcılığa uğradığını belirterek şikayette bulunanların saysının 2018’e göre yüzde 3,6 artarak 3 bin 580’e yükseldiği bildirilmişti. Bu şikayetlerin yüzde 33’nün etnik köken nedeniyle ayrımcılıktan şikayet, yüzde 26’sının da alışveriş, banka işlemi, konut arama gibi günlük hayatta gerçekleşen ayrımcılığa ilişkin şikayetler olduğu kaydedilmişti. Raporda, pek çok kişinin çeşitli sebeplerden şikayette bulunmak istemediğine dikkat çekilerek, bu rakamların ”buz dağının görünen yüzü” olduğu ifade edilmişti. (P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Ali Kırlı
    2020-06-19 13:34:42

    Baş örtülü olarak çalışmak isteyenlere karşı Almanya’da bizzat Alman halkı tarafından o satış mağazası sahibine veya idarecisine bir çok şikayetler gidiyor Aynı olay bizim yaşadığımız yerde olmuştu fakat hiç bir müslüman doğru dürüst tepki göstermedi Aslında o gibi ticarethanelere gitmemek gerekir Bu arada kendi iş yerinde baş örtülü olarak çalıştırmakta olan iş verenleri takdir ile ayakta alkışlıyorum

Son Yüklenenler