'Almanya'

Stuttgart’ta Polise ve Mağazalara Saldırının Ardından Tedbirler Sıkılaşıyor

Almanya’nın Stuttgart kentinde hafta sonu yüzlerce kişinin polise saldırdığı ve mağazaların camlarını kırdığı bildirildi.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’nın Stuttgart şehrinde haftasonu meydana gelen kitlesel vandalizm gündemde. Stuttgart polisinden yapılan açıklamada, kent merkezinde polisin uyuşturucu kontrolü yapmasının ardından çok sayıda kişinin gece yarısı toplanarak Schloss Meydanı’na doğru yürüdüğü ifade edildi. Kalabalığın yan caddelere gruplar hâlinde dağıldığı belirtilen açıklamada, grupların polis memurlarına ve polis araçlarına taş ve sopalarla saldırdığı kaydedildi. Açıklamada, olaylar sırasında kaldırım taşlarının sökülerek polise atıldığı aktarıldı. Şehirdeki çok sayıda mağazanın camlarının kırıldığı belirtilen açıklamada, yağmalamaların da yaşandığı ifade edildi. Olaylarda en az 19 polisin yaralandığı, 24 kişinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı.

Polise Karşı Saldırının Siyasi Arka Planı Yok

Polise saldırının siyasi bir arka planı olmadığı da bildirildi. Polisin tahminine göre, saldırıda bulunanların daha çok bir parti ya da etkinlik sonrası olay yerine geldikleri ifade edildi. Kulüp ve barların pandemi sebebiyle kapatılması geçtiğimiz haftalarda gençlerin açık alanlarda buluşup eğlenmesine sebep olmuştu. Polisin açıklamasına göre bu buluşmalar hiç bu kadar yoğun rağbet görmemişti.

Baden-Wüttemberg İçişleri Bakanı Thomas Strobl (CDU) pazar günü yaptığı açıklamada uzun zamandır Schlossgarten’de buluşan gençlerin bir kitle oluşturduğunu dile getirdi. Belediyenin bu duruma karşı önlemler alması ve bir taslak sunması gerektiğinin de altını çizen Strobl, yerel yönetimin bir çözüm üretmesi gerektiğini ifade etti.  

“Durum Tamamen Kontrolden Çıktı”

Açıklamada, haftasonu meydana gelen olaylarda çevre bölgelerden Stuttgart’a 200’den fazla polisin sevk edildiği, sabah saatlerinde durumun sakinleştiği kaydedildi. Yerel basının haberlerine göre, yaklaşık 500 kişinin katıldığı olaylar sırasında bir polis sözcüsü, “Durum tamamen kontrolden çıktı” ifadesini kullandı. Şehirdeki restaurant, otel ve kültür alanındaki işletmeciler topluluğu Stuttgart Şehr İnisiyatifi Başkanı Sven Hahn ise olayların etraflıca değerlendirip analiz edilmesi gerektiğini vurguladı. Hahn, “(Olayların sorumlusu olarak) alelacele sadece birini hedef almakla kimseye iyilik edilmez.” dedi.

Stuttgart Belediye Başkanı Fritz Kuhn da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, polise yapılan saldırı ve kentteki tahribat nedeniyle şok olduğunu belirterek, “Bu Stuttgart için üzücü bir gün.” değerlendirmesinde bulundu. Kuhn aşırı alkol tüketiminin de saldırının kontrolden çıkmasının gerekçelerinden biri olduğunu belirtti. Toplanan gençlerin vandalizm esnasında sosyal medya paylaşımları yaptığı biliniyor.

Polise ve Mağazalara Saldırı Parlamentoda Tartışılacak

Stuttgart’taki olaylar çarşamba günü Eyalet Meclisinde tartışılacak. Eyalet İçişleri Bakanı Strobl ile şiddet suçu ve toplum ve polisin korunması konusunda alınması gereken önlemler görüşülecek. Storbl ARD’ye yaptığı açıklamada, “Anayasanın bize sunduğu tüm imkanlarla bu isyancıları takip edeceğiz ve hesap soracağız.” sözlerinde bulundu.  

Stuttgart Polisi saldırılarla bağlantılı görgü tanıklarını yardıma çağırdı. Olayların açıklığa kavuşması ve şüphelilerin tespiti amacıyla video ve fotoğraflar değerlendirilecek. Stuttgart polisi gelecek haftalarda koruma önlemlerini sıkılaştıracak. (AA/P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler