'Almanya'

Türkiye’den Dönenlere 14 Gün Ev Karantinası

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti  22 Haziran’dan itibaren Avrupa Birliği ülkeleri dışından gelecek kişilere 14 gün karantina uygulanmasına karar verdi.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti koronavirüs salgınına karşı korumayı hedefleyen ve eyalete giriş çıkışları düzenleyen yeni bir genelgeyi yürürlüğe soktu. Kuzey Ren-Vestfalya Çalışma, Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye göre Almanya’nın Türkiye gibi “riskli bölge” olarak nitelendirdiği ülkelerden gelenler, eyalete döndüklerinde bağlı bulundukları sağlık kurumları ile irtibata geçerek bilgi vermek zorunda kalacaklar. Bu kişiler 14 gün boyunca ev karantinasına girmek zorunda olacak ve karantina sürecindekiler ev halkı dışında kimse ile görüşmeyecek, misafir kabul edemeyecek.

Karantina Uygulamasında İstisnalar Da Var

Genelgedeki istisnalara göre, Almanya’da salgın hastalıklarla mücadeleden sorumlu Robert Koch Enstitüsünün (RKI) Türkiye’nin de içinde bulunduğu bazı ülkelerde son 48 saat içinde Kovid-19 testi yaptırmış ve sonucu negatif çıkmış kişilere karantina uygulanmayacak. Kişilerin Almanya’ya girişlerinde testin negatif olduğunu ispatlayan belgeyi Almanca veya İngilizce dilinde yanlarında bulundurmaları ise mecburi olacak. 

Robert Koch Enstitüsü, Türkiye’de yapılacak koronavirüs testlerinin Alman makamları tarafından kabul edileceğine yönelik açıklamada bulunmuştu. Cenaze veya düğün nedeniyle Türkiye’ye gidenler de istisnalar içerisinde ve karantinadan muaf tutulacak.

Daha önce Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Yüksek Mahkemesinin, Avrupa Birliği ülkeleri dışından gelecek kişilere karantina uygulanamayacağına dair verdiği kararı geçersiz kılan bu genelge, 1 Temmuz’dan sonra yürürlükten kalkacak.

“Seyahat Uyarısı Baskı Aracı Olara Kullanmamalı“

RND‘ye (Redaktionsnetzwerk Deutschland) konuşan Almanya Türk Toplumu’nun başkanı Gökay Sofuoğlu, Türkiye kökenli vatandaşların yaz tatilinde Türkiye’deki akrabalarını ziyaret etmek istediklerini fakat seyahat uyarısı ve karantina uygulamasından dolayı kaygılı olduklarını ifade etti. 14 günlük karantina uygulamasının Türkiye’de tatil yapmayı nerdeyse imkânsız hale getirdiğini belirten Sofuoğlu, tatilden döndükten sonra insanların işe geri dönmek zorunda olduklarını ve karantina uygulamasının bu durumu zorlaştırdığını açıkladı.

Sofuoğlu ayrıca Alman hükümetine 31 Ağustos’a kadar uzatılmış olan Türkiye için seyahat uyarısından dolayı çağrıda bulundu: “Almanya hükümeti seyahat uyarısını siyasi baskı aracı olarak kullanmamalı, Türkiye’ye seyahat ile ilgili kararlar yalnızca enfeksiyon riskine bağlı olarak alınmalı ve bu durum siyasi sebeplerden dolayı istismar edilmemelidir.”

Daha önce Almanya salgın nedeniyle mart ayında yaptığı uluslararası seyahat uyarısını Avrupa Birliği dışındaki ülkeler için ağustos sonuna kadar uzatmıştı.(ey)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler